Är Nuder på väg ut?

Text: Torbjörn Nilsson

Bild: Jonas Ekströmer/Scanpix

För snart ett år sedan var Pär Nuder en av toppkandidaterna att ta över partiledarskapet för socialdemokraterna efter Göran Persson. Mona Sahlin vann striden och den förra finansministern blev partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Sedan dess har Pär Nuder varit omgärdad av avgångsrykten. Han ska, enligt flera källor till Fokus, ha bromsat partiets förnyelsearbete och gjort sig impopulär i Mona Sahlins stab. Så sent som i förra veckan redogjorde SVT-journalisten Kerstin Holm i en morgonsoffa för uppgifterna om att Nuder var på väg att lämna politiken eller få nya arbetsuppgifter av Sahlin.

Nu talar Pär Nuder för första gången själv ut om ryktena.

– Jag är så luttrad och van vid den här typen av spekulationer så egentligen har jag ingen kommentar. Men jag kan säga så mycket att jag har inga planer på att lämna det uppdrag jag har, säger han till Fokus.

Uppgifterna om att Nuder inte skulle vara socialdemokraternas finansministerkandidat 2010 har stärkts av ett antal dokumenterade händelser om en försvagad position i partiet. Sedan Sahlin blev partiledare har han hållit en låg profil i den offentliga debatten. Han förbigicks när Sahlin utsåg de personer som leder rådslagsgrupperna som ska ta fram partiets nya politik. Han var först tveksam till att återställa a-kassan vid en valseger 2010, men har nu accepterat Sahlins linje.

Och många av hans bundsförvanter i Göran Perssons närhet har lämnat sina jobb och uppdrag för karriärer utanför partiet. Men Nuder tycker inte att han själv, som en av de ansvariga för valförlusten, ska lämna plats för nya krafter.

– Politik är ett lagarbete och han som tog ut laget drog sig tillbaka. Hela laget byts inte ut vare sig i idrottens eller i politikens värld.

Har du Mona Sahlins fulla förtroende?

– Ja, absolut.

Redan i sena tonåren pekades Pär Nuder ut som en av socialdemokratins framtida stjärnor. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Han är född in i partiet och har som statssekreterare, samordningsminister och finansminister skaffat en erfarenhet få kan mäta sig med. Erik Fichtelius, den journalist som kommit Göran Persson närmast, skriver i sin bok att Pär Nuder under åren 1996–2006 har styrt Sverige i minst lika hög grad som Göran Persson. »Kanske till och med mer, för det är Nuder som haft tid att tänka och dra upp strategier.«

Men det innebär också att Nuders erfarenhet kommer från de gamla socialdemokraterna. Han anses vara okarismatisk och illa omtyckt. Om han skulle bytas ut är det en tydlig signal om förnyelse. Perspektivet kan dock vändas. I valet 2010 kommer socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson att ställas mot ett av den borgerliga regeringens trumfkort. Finansminister Anders Borg är en kunnig ekonom som är populär i medierna. Pär Nuder har rutin från finansdepartementet och anses vara en skicklig talare, vilket krävs för att kunna utmana Borg.

Oavsett perspektiv är frågan om Nuders framtid betydelsefull för socialdemokraterna inför valet. Nuder själv säger att stämningen i partiet är förvånansvärt god och oppositionsarbetet fungerar bra.

– Vi är ganska överens i partiet om att våra höga opinionssiffror beror på den orättvisa politik regeringen bedriver, på regeringens svaga ledarskap och på den injektion vårt parti fått genom Mona Sahlin.
Han menar att utanförskapet, det begrepp de borgerliga satte agendan med 2006, är på väg att tappa sin kraft.

– Jag tycker inte det begreppet är så diskuterat just nu. Nu är det orättvisan som diskuteras. Jag tror att det blir den stora frågan i valet 2010.

Carlssons talskrivare och Perssons pojke

Pär Nuder, det juristutbildade A-barnet, blev kommunstyrelseledamot i Österåker som 19-åring. Han slog igenom i partiet som talskrivare åt statsminister Ingvar Carlsson i slutet av 1980-talet. Efter valsegern 1994 utformade han saneringspolitiken tillsammans med Göran Persson, och har därför kallats högersosse. Som Perssons idéspruta låg han bland annat bakom s slogan »vård, skola, omsorg« och tillväxtsamtalen med näringslivet 2003. Ett år senare blev han finansminister och kallade 40-talistgenerationen för »ett köttberg«. Sedan valförlusten 2006 är han ekonomiskpolitisk talesperson.

Läs mer om de som styr Sverige på makthavare.se.