Det nya Sovjetunionen

På ytan tillhör Saudiarabien västvärldens allierade. Vältaliga välutbildade saudiska prinsar har under hösten hjälpt USA att mäkla fred. I Riyad välkomnas besökaren glatt av gyllene shoppingstråk och alabastervita moskéer. Men så ibland öppnas en glipa i fasaden. Som för två månader sedan, då domen föll i fallet med den så kallade Qatif-flickan.

En nitton år gammal flicka hade våldtagits 14 gånger av sju män i Qatif i östra Saudiarabien. Männen fick sju års fängelse, trots att våldtäkt egentligen straffas med döden. Flickan dömdes av den religiösa domstolen till sex månaders fängelse och 90 piskrapp för att hon hade suttit utan målsman i en bil med en ung man. Detta är den saudiska staten som utövar en kompakt ondska, själva motsatsen till det Muhammed predikade.

För trettio år sedan fanns i väst en rad kommunistiska terrorgrupper, och i tredje världen många kommunistiska gerillor. Men när kommunismen gradvis föll upphörde även den röda terrorismen och många av gerillorna. Arkiven i de forna öststaterna visade att Sovjetunionen, direkt och indirekt, finansierat, tränat och skyddat terrorister.

Parallellen med Saudiarabien håller inte riktigt. Den saudiska staten lägger idag stora resurser på att jaga terrorister, inte att skydda och stödja dem. Men precis som med Sovjet är Saudiarabien ett totalitärt system som underhåller terror. Och till skillnad från Sovjet bemöts Saudiarabien ofta med häpnadsväckande flathet.

Det är långt ifrån det största och viktigaste landet i den muslimska världen. Men Saudiarabien har genom en historiens nyck fått flera nyckelroller samtidigt.

Det är inte bara oljan. Ännu viktigare är kanske att klanen Saud kontrollerar profetens heliga städer, Mekka och Medina. Detta heliga land kallades historiskt Hedjaz och hade bara varit Saudiklanens under en period på 1700-talet. Men i början av 1900-talet hjälpte kolonialmakterna saudierna att ta över Mekka igen.

Problemet är att huset Saud inte är vilken grupp som helst. Ända sedan segertågen på 1700-talet befinner de sig i allians med en extrem form av islam. Muwahiddun, eller wahhabismen som den kallas i väst, är en puritansk sekt som egentligen är ett bisarrt ytterlighetsfenomenen inom islam. Det är som om Livets Ord fått kontroll över alla Sibiriens oljefält samtidigt som de tagit över Vatikanen.

Medan prinsarna solar på Rivieran investerar Saudiarabien miljarder dollar i att utbilda puritanska imamer världen över. Med hjälp av väldiga donationer försöker man knyta upp det religiösa etablissemanget i andra delar av den islamiska världen. Även om inte en enda dollar går direkt till terrorister så går gigantiska summor till dem som föder, göder och framför allt frälser dem.

En drivkraft är dåligt samvete. Den saudiska kungafamiljen roffar åt sig merparten av oljepengarna, de saudiska medborgarna får resten. Många av dem som faktiskt bor i landet är gästarbetare som utför det mesta arbetet. Det dåliga samvetet över orättvisorna leder till att prästerskapet får hållas. Avlatspengar går från eliten till extrema organisationer.

Elitens barn skickas till internatskolor i väst men vanliga saudiska barn fostras i undermåliga religiöst styrda skolor. Resultatet är generationer av dåligt utbildade bortskämda unga män, som har pengar, men vars karriärvägar är stängda hemma. Några få av dessa unga män blir terrorister.

Förr eller senare måste den saudiska parentesen stängas igen. Länge levde saudierna över även sina väldiga tillgångar och närmade sig statsruinens brant. Då kom oljeprisuppgången.

Indirekt är det ju vi i väst som sitter på lösningen på det saudiska problemet. Om vi tar klimatfrågan på allvar kommer oljepriset rasa, och med det regimen i Riyad.

Rasar huset Saud är prästerskapet den enda kvarvarande maktfaktorn. Men utvecklingen kan gå andra vägen. Majoriteten saudier är trots allt medelklass med bil, villa och parabol. Folkligt missnöje har redan tvingat fram begränsningar för den religiösa polisen.

Hur gick det då för »Qatif-flickan«? Den saudiske kungen »benådade« till slut diskret flickan efter en proteststorm i USA där både Hillary Clinton och Barack Obama tog upp hennes fall i den amerikanska valkampanjen.

***

För övrigt kommer Apoteksmonopolet äntligen att avskaffas i Sverige. Det blir nu tillåtet att starta nya Apotek med humana öppettider och utan kö – som i hundratals andra länder. Men statliga Apoteksbolaget blir kvar, och kommer inte delas upp och säljas till entreprenörer som planerat. Motivet är att Norge, som unikt undantag, lyckas ersätta sitt statliga monopol med privata oligopol, och fått ännu högre läkemedelspriser. Varför detta gör Apoteksbolagets dominans så bra är oklart.

Text: Martin Ådahl