Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
nyh-lakarskola Okategoriserade

Läkarstudenter tvingas utomlands

När svenska studenter inte kommer in på ­läkarutbildningen åker många till Rumänien.

Cluj-Napoca ligger i hjärtat av Transsylvanien och är en av Rumäniens främsta studentstäder. Lite av en rumänsk motsvarighet till Lund eller Uppsala –  en gammal anrik universitetsstad med en vacker stadskärna som kryllar av studenter. Så här i början av terminen, när det är dags för inskrivning till höstens program och kurser, bildar de långa köer utanför respektive fakulteter.

Och vid den medicinska fakultetens högkvarter talar varannan i folksamlingen svenska. Närmare bestämt är det 96 svenskar som är antagna till skolans internationella läkarprogram i höst. Tillsammans utgör de mer än hälften av de 168 internationella studenterna. Och ännu fler hade det kunnat vara, det fanns över 140 sökande ifrån Sverige.

– Det är förmodligen en snöbollseffekt, ryktet om utbildningen har spridit sig, förklarar skolans prorektor Sorin Dudea när han tar emot på sitt kontor, två trappor upp från receptionen med de köande studenterna.

För några år sedan fanns det bara ett fåtal svenskar i varje klass. Skolan har aktivt marknadsfört sin internationella läkarutbildning på internet.

– De internationella studenterna för både med sig direkta och indirekta fördelar, sammanfattar Sorin Dudea.

Skolans internationella sektion är ett sätt att synliggöra universitetet utomlands, men det är också en god inkomstkälla eftersom de betalar terminsavgift.

De som söker in är framför allt elever som inte kommer in på läkarutbildningen i Sverige. Det är alltifrån studenter som har mediokra gymnasiebetyg till studenter som har högsta möjliga betyg från gymnasiet, men ändå inte kommer in i Sverige. För några år sedan hade Iuliu Hatieganu-universitetet i princip fri intagning på sitt internationella läkarprogram.

Det enda som då krävdes var avslutade gymnasiestudier eller motsvarade samt en avgift på 10 000 rumänska lei per läsår, det vill säga ungefär 25 000 svenska kronor. Eftersom antalet sökande numera är fler än antalet studieplatser går skolan nu också på betyg, eventuella tidigare studier, eventuella arbetslivserfarenheter och skriftliga rekommendationer.

Undervisningen är på engelska eller franska, men den utgår från det rumänska sjukvårdssystemet.

– Det är omöjligt för oss att erbjuda specifik undervisning om sjukvårdssystemen som finns i alla de länder vi har studenter ifrån, säger Sorin Dudea, som själv undervisar skolans elever i radiologi.

Med en rumänsk läkarutbildning i bagaget är det numera lätt att få svensk läkarlegitimation. Rumänien är med i EU sedan den 1 januari 2007 och enligt EU-direktiv från 2005 går en universitetsexamen från ett EU-land att använda inom hela den Europeiska unionen. I praktiken betyder det att en läkare som till exempel studerat i Rumänien endast behöver skicka en kopia på sitt examensbevis och sin läkarlegitimation tillsammans med en kopia av gällande pass för att få ut en svensk läkarlegitimation.

Enligt Per Wahlstedt, handläggare på enheten för behörighet och patientsäkerhet på Socialstyrelsen, vill inte uttala sig om huruvida olika utländska läkarutbildningar håller svensk standard eller inte.

– Vår uppgift är att bedöma ansökningar som kommer in. Uppfyller de formell behörighet så måste jag godkänna. Många som vill läsa i utlandet ringer och frågar om vi kan rekommendera läkarutbildningen i något speciellt land, men det varken kan eller får vi göra, förklarar Per Wahlstedt.

Men hur bra tror du att de som har utbildat sig i till exempel Rumänien kommer att klara sig när de börjar jobba inom den svenska vården?

– Det är omöjligt att säga. I vissa länder [som till exempel Rumänien] har man ingen motsvarighet till svensk AT-tjänst (praktik), det finns arbetsgivare som har uppmärksammat det. Vi får inte ställa språkkrav heller, utan det är upp till arbetsgivaren. En del utbildningar har samma teoretiska krav som i Sverige, men inte samma praktiska krav. Men vi gör ingen skillnad på olika utbildningar, vi måste följa EU-direktivet, säger Per Wahlstedt.

Eva Nilsson Bågenholm,  förbundsordförande i Sveriges Läkarförbund, tycker inte att det är något problem att en del utländska läkarutbildningar är mer teoretiskt inriktade än de svenska, om bara arbetsgivarna tar hänsyn till det och ger stöd och hjälp när de anställer läkare med utländsk examen.

Borde det finnas flera studieplatser på de svenska läkarutbildningarna så att svenska ungdomar slipper åka utomlands för att studera?

– Det är en fråga som har diskuterats i många år. Det är för få platser i dag, men regeringen har påbörjat en utökning av antalet platser, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Läsåret 2007–2008 fick 2 075 svenskar fick bidrag för att läsa till läkare i utlandet, det är en kraftig ökning från början av 2000-talet. Högst på listan över länder dit läkarstudenter söker sig är vårt grannland Danmark, tätt följt av Ungern och Polen. På en fjärdeplats och på kraftig uppgång ligger Rumänien.

– Rumänien är ju billigt. Tidigare har många åkt till Ungern och Polen. I Ungern kostar utbildningen 50 000 kronor och i Polen 100 000. I Rumänien kostar den 25 000 per år så naturligtvis finns det ekonomiska skäl, konstaterar Högskoleverkets chef Anders Flodström.

Han tycker det är ett problem att Sverige inte utbildar flera läkare på hemma­plan.

– Jag tycker det är ett ganska stort risktagande att lita på att det ska vara attraktivt att bli läkare i Sverige så att vi ska kunna fylla vårt läkarbehov på det sättet. Det finns en risk att det blir läkarbrist.

Anders Flodström anser inte att de 105 nya studieplatser som regeringen har beslutat ska komma till våren är nog. Han skulle gärna vilja se ytterligare ett par hundra nya utbildningsplatser. Och det handlar inte bara om att Sverige ska ha en långsiktig läkarförsörjning.

– Sverige är ett av världens rikaste länder och det kommer att behövas många läkare i världen i framtiden. Med en av världens bästa läkarutbildningar och i solidaritet med andra länder så borde vi utbilda fler läkare i Sverige.

Tillbaka till Cluj-Napoca. På ett fik några hundra meter bort från prorektorns kontor sitter andraårsstudenterna Pernilla Svanberg och Alexander Bengtsson. De har just återvänt till Rumänien efter att ha tillbringat sommarlovet hemma i Sverige.
– Jag måste bättra på min rumänska, ursäktar sig Pernilla Svanberg när hon beställer in sitt kaffe på engelska.

Det är obligatoriskt för alla internationella studenter att läsa rumänska, men det är inte ett prioriterat ämne. Med många krävande kurser i medicin på schemat har rumänskan fått stryka på foten. Alexander Bengtsson har lärt sig en del på stan och på krogen och klarar sig till vardags.

Innan de flyttade hit för att plugga hade ingen av dem ens varit i Rumänien.

– Jag tänkte först söka till Ungern, men så fick jag ett flygblad om att plugga i Rumänien, berättar Alexander Bengtsson som kom hit med hjälp av ett av de många företag som förmedlar studieplatser på rumänska läkarutbildningar.

Pernilla Svanberg kom också hit med hjälp av en studieförmedling, hon hittade sin information på internet.

– Jag hade sökt in två gånger i Sverige, men kommit på reservplats. Jag hade hört talas om dem som sökt in gång på gång i flera år utan att komma in. Jag kände att det skulle vara slöseri med min tid när jag visste vad jag ville bli.

Båda två hade läst i Sverige om de fått möjligheten, men är ändå nöjda. De tycker att skolan är bra och de gillar Cluj-Napoca och Rumänien. De medger att det är lite si och så med skolans administration och att information om tentor och kurser »inte serveras på silverfat«.

– Man är ju ändå svensk och van vid att information ska komma till en automatiskt, men man vänjer sig. Man får perspektiv på saker, säger Pernilla Svanberg.

– Här finns mycket mer fattigdom än i Sverige, större klyftor mellan folk och allt detta blir till ett paket av erfarenheter som blir ett plus förutom själva utbildningen.

De gillar Rumänien, men ingen av dem har planer på att stanna kvar i landet efter det att studierna är avslutade. Pernilla Svanberg tror att hon kommer att vara sugen på att flytta till något nytt land efter att ha bott här i sex år.

Alexander Bengtsson är mest orolig över studielånet.

– Jag gillar landet, jag gillar folket … men det är alldeles för dålig lön här.

15 thoughts on “Läkarstudenter tvingas utomlands

 1. yusuf ibrahim omar skriver:

  hej
  jag är jätte intresserad läkarutbilning i polen eller utomlands och undrar om det går att läsa den på franska . jag vet redan att utbildningen är likardad på det fransksystem.

 2. E skriver:

  Hej!
  Jag är jätteintresserad av att plugga till läkare utomlands. Nu är det så att jag inte har toppen betyg i snitt, har typ 12..men jag pluggar nu basår på universitet för att ha bättre kunskap inom naturvetenskapliga ämnen efter det tänkte jag göra ett intagningsprov. Jag vet dock inte vart jag ska vända mig, kan ingen hjälpa mig? det kanske finns en länk eller agentur jag bör vända mig till..Tacksam för svar!

  Mvh E

 3. Andreas Wilhelmsson skriver:

  Om Socialstyrelsen säger att det råder läkarbrist i Sverige måste regeringen agera genom att utöka antalet utbildningsplatser på de svenska läkarprogrammen. Den här frågan ligger på utbildningsministerns bord.

 4. Majvin skriver:

  Snacka om missvisande rubrik! Det är inte ”läkarstudenter” som ”tvingas” ut, det är människor som VÄLJER att plugga till läkare utomlands! En jävla skillnad! Jag anser också att läkarutbildningen i Sverige är underdimensionerad, men jag börjar bli trött på allt ”Åh, va synd om er som inte kommer in i Sverige, stackars er”. Det är INTE en rättighet att bli läkarstudent, o det är väl inte mer synd om de som har 20.0 och lottas bort som de som ”bara” har 18 o inte har en chans? Det är ett fritt val; sök igen, sök utomlands, sök nåt annat.

  1. Paulina skriver:

   Hej, Jag är en av alla svenskar som läser medicin i Danmark. När någon skriver att det inte är en rättighet att läsa i Sverige så kan jag inte annat än hålla med. Däremot tycker jag att det är en rättighet att bli bedömd för inträde till universitetet på den grunder som gällde under sin gymnasieperiod. vt08 tog jag studenten med 20.0 i bagaget. Läste in biologi och kemi B på basåret och ville bli läkare. sökningen inför ht10 kom meritpoängen höjningen till 22.5. Hur skulle jag veta att de skulle införa detta? Man får inte läsa in dessa poäng, de räknas inte. Men mina 21.6 räcker ju inte… Blev jag inte tvingad att läsa i utlandet?

 5. My skriver:

  hej Ellen!
  Du behöver inte göra någon inträdesprov alls här i Rumänien!
  Vänd dig till någon agentur för mer information.

 6. Wawa skriver:

  Ellen,
  Det beror på vart du vill läsa, jag läser själv i Polen, Warszawa, här kollar de främst på betygen i naturvetensk. ämnen, men i Krakow så är intagning baserat på ett intagnings prov.

 7. Ellen skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga. Om man är intresserad utav att plugga läkare utomlands (Polen, Rumänien osv) så undrar jag vad som krävs? Ska man ha en viss summa i snittbetyg? eller göra man bara ett inträdestenta på fysik, kemi och biologi?

  Jag skulle bli jätte tacksam om någon kunde svara på min fråga eller hjälpa mig på annat håll..info, länkar m.m.

  Mvh Ellen

 8. NamnAnna skriver:

  Alla nyexaminerade läkare borde behandlas lika och göra AT tjänst i Sverige. För sin egen och sina patienters skull! Jag läser själv i Polen och är mycket nöjd med utbildningen. Men jag hade aldrig vågat hoppa över ATn när jag kommer tillbaka till Sverige. Med Läkar legitimationen följer ett otroligt ansvar och hur jag än vrider på det, förstår jag inte hur man kan vara redo för det ansvaret utan att genomgått AT tjänsten först.
  Speciellt när man utbildats i ett annat land. Det är mycket som skiljer sig mellan att praktisera medicin i Sverige och i t.ex Polen. Jag har praktiserat på Umas och jobbat i Norge som underläkare så jag vet vad jag pratar om.
  Ska man bara slängas in med fullt ansvar utan att kunna det svenska systemet? Jag är på mitt sista år i Polen. Vi läser lika många år som studenterna i Rumänien och om jag erbjudits läkar legitimationen utan AT, hade jag aldrig tagit den risken, speciellt med tanke på mina kommande patienter och den brist på praktisk kunskap man har efter bara 6 års utbildning. Jag vet att det funnits en läcka i Svenska systemet för några år sedan, där det gick att skriva AT provet utan att ha gjort ATn för studenter som läst utomlands. Även många norska studenter utnyttjade detta för att slippa turnusen i Norge. Lyckligtvis har denna ”möjlighet” nu tagits bort. Jag hoppas att de kommer göra detsamma för de rumänska studenterna.

 9. Andrei Bunea skriver:

  Teddy,

  Bra fråga! Det är precis denna fråga som vi, studenterna också ställer oss själva. Detta är en av de viktigare frågor som jag anser att Socialstyrelsen och Läkarförbundet borde arbeta kring.

  Vi får alltså inte lov att göra AT, trots att vi gärna skulle vilja!

  Mvh,
  Andrei Bunea

 10. Teddy Andersson skriver:

  Utan att ha några synpunkter på kvalitet på olika utbildningar har jag svårt att begripa att den som läser i Rumänien direkt efter examen får en rumänsk legitimation som kan bytas mot en svensk enligt EU-direktiv. Detta efter 6 års studier och praktik medan vägen till legitimation i Sverige är 5.5 år (grundutbildning) + 1.75 år (21 månader AT) = 7.25 år. Är man verkligen lika väl förberedd att börja arbeta i Sverige som leg läkare i båda fallen? Eller är det något i detta jag inte fattat?

 11. Andrei Bunea skriver:

  Hej,

  Jag läser till läkare, termin 9 i Cluj Napoca, Rumänien. Jag vill tacka för en bra artikel som väcker en nödvändig debatt. Givetvis är vi som läser utomlands medvetna om att våra utbildningar är annorlunda än de svenska. Detta betyder inte att de är sämre.

  Vi är över 2000 svenskar som läser till läkare utomlands. Man ska således vara försiktig med att generalisera. Vissa studenter är väldigt duktiga och ambitiösa, andra bör säkerligen anstränga sig mer.

  Min uppmaning är att svenska myndigheter ska arbeta aktivt med denna fråga för att säkra kvaliten av framtida svensk sjukvård. Vi vill ju också att denna ska fungera optimalt. Vi vill givetvis vara duktiga läkare i framtiden!

  Notis: Vi som läser i Rumänien är fritagna (får inte göra) från AT tjänst därför att denna inte ingår som en obligatorisk del av vår utbildning.

  Vänliga hälsningar,
  Andrei Bunea

 12. Mountainman skriver:

  Efter fullföljd utbildning i Rumänien krävs ingen AT-tjänstgöring i Sverige då detta ingår under utbildningen i Rumänien.

  Kom gärna in på http://www.rumanienforum.se och diskutera rumänska utbildning.

  Mvh
  Mountainman

 13. Läkare, Stockholm skriver:

  Jag har som läkare haft möjlighet att handleda ett antal läkarstudenter från Sverige som studerar utomlands i bl a Polen, Rumänien och Tjeckien i samband med att de gjort frivillig praktik på sjukus sommartid i Sverige. Tyvärr har såväl deras praktiska som teoretiska kunskaper generellt varit på en mycket låg nivå jämfört med studenter med svensk läkarutbildning. De som befunnit sig i slutet av sin utbildning, dvs snart i begrepp få ut sin legitimation, har definitivt haft otillräckliga kunskaper och färdigheter för att kunna på ett säkert sätt fungera som läkare i svensk sjukvård.
  Givetvis måste det krävas AT-tjänstgöring i Sverige(eftersom detta krävs av läkare som utbildas i Sverige ) eller praktiska prover samt arbetslivserfarenhet för att få ut svensk legitimation. Detta kan inte vara arbetsgivarens uppgift, det handlar ytterst om patientsäkerhet och god vård!

 14. NamnGeorg Andersson skriver:

  Ser inget problme med att läkare utbildas i Rumänien så länge de inte ges svensk legitimation såvitt inte de fullgjort at-tjänsten i Sverige.Utlandsstudier kan tvärtom vara värdefulla. Jag vet svenska medicinprofessorer som anser att läkarutbilningen i fd östblocksländer är bättre än den i Sverige, eftersom den svenska blivit för flummig

  Läkaryrket har pga av hög status, goda löne och mycket stabil arbetsmarknad alltid varit den kanske mest eftersökta utbildningen av alla.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

»Så dålig är alltså arvs- fondsdelegationens styrning och kontroll«

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera