»Det är tajt i toppen«

Text: Lotta Engzell-Larsson

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Många har uttryckt oro för det svenska hockeylagets form inför VM, det har ju inte gått något vidare i den senaste tidens matcher, vad säger du om det?

– Nämen, det är klart att vi inte har varit på topp den senaste veckan, så är det ju. Spelarna befinner sig i olika faser, vissa spelade senaste matchen för en vecka sedan och andra för två månader sedan. De är i väldigt olika form.  Men det är ju inte nu vi ska vara på topp heller utan om två veckor när det är VM-slutspel.

Hur mycket har ni tränat ihop, och vad kan du som tränare göra i det här läget?

– Det gäller att hitta rätt kemi bland spelarna och få dem att trivas i sina roller så att arbetsfördelningen är klar och lagdelarna håller ihop. Vi har ju testat oss fram i fyra turneringar. Men vi har inte tränat mycket hela gruppen, de sista kommer ju in på onsdag (22/4, red anm), så det är ju två dagar, torsdag och fredag, innan vi kör i gång. Men det är verkligheten, så är det alltid. Så vi får se.

Hur många svenskar är det som spelar i NHL i dag?

– När jag spelade var det bara ett par stycken, nu har vi ju 50 personer därborta. Vi har också svenska spelare i Ryssland och övriga Europa, som Schweiz också, men det är närmare, då har man bättre koll på dem.

Hur stort problem är det att svenska spelare lockas utomlands?

– Ryssland har ju pengar, och de garanterar dessutom inkomsten, det gör ju inte NHL. Man förstår ju att killarna tycker att det är lockande. Det är synd, för Sverige har bra ishockeyspelare men den svenska ligan urholkas, vi har inte de pengarna, vi kan inte konkurrera med ryssarna och amerikanerna. Nu har ju ryska ligan kopierat NHL hittills, så sannolikt kommer de också att ändra sitt ersättningssystem och så småningom sluta att ge garanterade ersättningar. Då blir det en större risk för spelarna att åka dit.

Vilka chanser har Sverige?

– Det är ju tajt däruppe i toppen. Det är sex lag som har de största chanserna, det är vi fyra i Europa; Sverige, Finland, Ryssland och Tjeckien, och så USA eller Kanada. Sedan kan det alltid komma någon och ställa till det. Som Slovakien, eller Schweiz. Men i slutänden ska det mycket till för att någon av dem ska vinna.

Är det inte så att intresset för hockeyn dalar i Sverige – färre går på matcher?

– Alla idrotter har väl det problemet nu, det är ekonomin som avgör. Det är ju inte billigt att gå på matcher och det blir ju rätt många om man ska följa en serie. Då blir det så att folk stannar hemma och ser matchen på tv i stället, men det är ju inte alls samma sak. Arrangörerna försöker få dit folk med olika arrangemang och nya arenor, men det är tufft.

Tidpunkten för VM är ju också lite konstig egentligen, man spelar fotboll på vintern och när vintersäsongen är nästan slut och blommorna knoppas är det hockey-VM?

– Så har det ju alltid varit, det beror på att klubbarna vill ha fler matcher innan. Det blir en ond cirkel.

Hur har spelet förändrats sedan du var aktiv?

– Den fysiska biten har förändrats mycket, materialet i utrustningen är lättare, man tränar annorlunda, spelarna är bättre, spelet är snabbare och hårdare. Man skjuter hårdare och tacklar hårdare.

Men det är väl inte bra att man tacklar hårdare?

– … Jo. Det är hårdare och bättre, mycket bättre.

Hur känns det att stå vid sidan, saknar du inte ibland att vara med på plan?

– Jovisst gör jag det. Framför allt när det är VM. En av de bästa matcherna jag varit med om var när vi tog guld mot ryssarna -91. Det var stort.