Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Blond kalufs bästa skyddet

Hur ser ett sverigedemokratiskt samhälle ut? Antagligen något åt det här hållet:

Man måste göra ett tankeexperiment. Man måste tänka sig in i en framtid där sverigedemokraterna efter den ekonomiska krisen vunnit riksdagsvalet som största enskilda parti. De andra partierna, med socialdemokraterna i spetsen, accepterar nu partiet som rotat i de svenska folkhemsvärderingarna. Efter valet börjar det hända otäcka saker. Ryktet sprider sig om att beväpnade män med rakat huvud och stålskodda kängor besöker skriftställare och opinionsbildare, lämnar hotbrev, förföljer barnen till skola och dagis. Det inträffar en serie högst brutala mord, på en fackföreningsledare som fått en nynazist avskedad på sin arbetsplats, på en ung pojke som grillar korv vid en sjö, på två polismän som försöker stoppa ett bankrån. Två ledan­de svenska intellektuella, den ena med judisk bakgrund och den andra en journalist som kartlagt den nynazistiska rörelsen, försvinner. Polis och åklagare vill inte gärna sätta dessa händelser i samband. Det finns ingenting som går att leda i bevis.

En natt ringer det på dörren. Där ligger ett fiktivt domstolsbeslut som finner oss skyldiga till rasblandning. Min man har ett arabisktklingande efternamn, med anor från en tid innan inkvisitionen drev ut morerna ur Spanien. En vecka senare säger dagispersonalen att dagis bevakas av två beväpnade skinnskallar. Det räcker för oss. Vi tar vår dotter, en resväska, och flyr.

Vi flyr till Danmark, ett land där Danskt folkeparti till slut slängts ut ur riksdagen efter att opinion väckts mot högerextremismen. Det ryktas att Danmark är ett öppet samhälle. Men i Danmark har man börjat bli allvarligt oroad av ett dramatiskt växande flöde av politiska flyktingar från Sverige. Asyl har införts för svenska medborgare och väntetiden på uppehållstillstånd är förlamande lång. Dessutom ryktas det i Danmark om att svenskarna egentligen bara flyr den inhemska arbetslösheten, att det handlar om ekonomisk invandring. Svenskarna försöker bara snylta på det danska hygget.

Efter tre års väntan blir vår dotter allvarligt sjuk. Hon har tagits ur sin skolklass, får inte gå kvar med sina vänner. Det blir akut när avvisningsbeskedet kommer, hon är skräckslagen inför tanken att återvända till skinheadsens Sverige. Hon försöker till och med att ta sitt liv, med hjälp av sömntabletter utskrivna till min man som inte kan sova på nätterna av oro för att inte kunna försörja och försvara familjen i ett land som för oss framstår som allt otäckare.

Men det här var ju bara ett tankeexperiment. Jag och min dotter är blonda och blåögda, och även den halvan av familjen som har judisk och arabisk börd har EU-medborgarskap. Men det är med ett liknande tankeexperiment i bakhuvudet som man måste läsa Gellert Tamas bok »De apatiska«, om de apatiska flyktingbarnen och den svenska behandlingen av dessa mitt under Göran Perssons stolta regeringstid, den tid då folkhemsnostalgin spred sig i det svenska samhället och sverigedemokraternas ideologi långsamt sipprade in det kollektiva medvetandet. Det är bara ett problem – om man läser Tamas bok utifrån tanken att det i en annan plats och en annan tid kunde handla om en själv och ens eget barn så blir den outhärdlig.

Bland reaktionerna på Tamas bok skiljer DN:s ledarskribent Hanne Kjöller ut sig, som anser att boken är ett karaktärsmord på enskilda tjänstemän och en dramatiserad skildring av inflytandet för ett parti som »aldrig kravlat sig över tröskeln till riksdagen«. I Tamas bok finns en tjänsteman citerad som sagt att avvisningen av de apatiska barnen är den slutgiltiga lösningen på frågan. Men det är inte det som DN:s ledarskribent hänger upp sig på.

Det är ingen, i denna debatt, som säger ordet zigenarungar. Och ändå ser jag ordet överallt. Och där någonstans är jag i mina tankar när Aftonbladet ger Jimmie Åkesson lov att ropa ut alla sina lögner om muslimer på bästa annonsplats. I BBC:s »Question Time« sitter Nick Griffin och kallar den brittiska invandringen för ett långsamt folkmord på engelsmän.

Tamas beskriver hur politiken kring de apatiska barnen styrdes av oviljan att spela sverigedemokraterna i händerna genom att bli för generös mot flyktingar. Detta skulle ju bara ge högerpopulismen vatten på sin kvarn. Så ser den politik ut, som internaliserat den perversa logik som kallas främlingsfientlighet. Sverigedemokraterna skrattar hela vägen till riksdagen.

Valrörelsen 2010 har ett givet mål. Att hålla sverigedemokraterna utanför riksdagen. Att rensa ut rasism och främlingsfientlighet från det politiska livet, från det offentliga samtalet och från välfärdsstatens byråkrati. Det är precis som Hanne Kjöller skriver. I Tamas bok finns skurkar och hjältar, svart och vitt. Man vill hellre vara en hjälte.

***
För övrigt Jag brukar tänka att ett samhälles civilisationsgrad kan mätas i termer av hur det behandlar sina allra mest utsatta. I Sverige sitter inga barn i fängelse. Förutom om de råkar vara asylsökande.

28 thoughts on “Blond kalufs bästa skyddet

 1. Skånetösen skriver:

  Om man inte trivs i Malmö så vem hindrar er från att FLYTTA? det gnälls så djävla mycket. Är du missnöjd så dra för fasiken.

  Är du missnöjd med ditt liv så förändra det istället för att sitt och gnäll.

 2. Skånetösen skriver:

  Då har hela Sverigedemokratiska förbundet skrivit inlägg på inlägg. De jobbar hårt med sin PK-motstånd.

  Patetiska losers.

 3. Alfons skriver:

  Skäms på dig gräsliga människa.

  Glöm din alternativa fantasiverklighet; Människor blir varje dag trakasserade, misshandlade, och våldtagna för att de är svenskar, inte i någon fantasiverklighet i framtiden utan i den riktiga verkligheten idag.

 4. Ems skriver:

  Men alla ni som kommenterar detta som J. Andersson skrivit! Hon skämtar ju, begriper ni väl! Så dumt som detta är så kan det inte vara allvarligt menat. Men ett otroligt dumt skämt, måste man väl säja.

 5. mac1 skriver:

  fy fan vilket skitprat! fy skäms! varför skriver aldrig invandrare såna här artiklar? JO för att dom lever bland mångkulturen och dom vet hur FEL du har!

  Flytta till Malmö!!

 6. Dan skriver:

  Det är faktiskt så korkat skrivet att jag inte ens kan kommentera det på ett intelligent sätt. (Som Hávamál säger: ”Du skall icke öppna ordskifte med en ovis apa.”)

  1. Eric skriver:

   Sign ”Dan” ovan citerar Havamal.
   Är det inte där man också finner orden
   ”Bättre börda ingen man bära kan än mycken kunskap”?
   Jenny Anderssom måtte röra sig med lätta steg…

 7. BEP skriver:

  Man tror inte sina ögon när man läser denna skit.
  Jag har jobbat hela mitt liv utanför Sveriges gränser och ofta besökt muslimska (arabiska)länder och där ständigt blivit hotad och trakasserad för att ge dem ekonomiska fördelar de inte hade rätt till. Större rasister än muslimer (araber) finns inte. Så i dessa länder var min blonda ”klufs” en belastning.
  Efter varje besök i ett muslimskt arab land kändes det som man skulle behöft hjälp av en ”krisgrupp”.

 8. Eric skriver:

  Inga särdeles vackra inlägg ovan.
  Blir det så när man suttit instängd på kammaren de senaste 20åren?
  Aldrig besökt våra berikade områden?
  Aldrig talat med en lärare? DOM vet..
  Jag håller kanske inte med kommentarernas alla invektiv, bokstavligen, men i sak håller jag med kommentatorerna.
  Denna artikel var INTE bra!
  Vad tänkte Fokus på när man publ detta?
  Att stödja sd? Eller kanske (nd) ?

 9. Tanya skriver:

  Då har jeg köpt sista nummer av Fokus! Sämsta skit jag läst! Öppna ögonen för verkligheten. Välkommen till Hjällbo!

 10. jay skriver:

  Dumheten frodas fortfarande i media-Sverige ser jag. Tråkigt att ni inte kunde stå emot sånt här skit Fokus. Fortsätt på inslagen bana och se hur upplagorna sjunker. Inser ni inte att avsaknaden av ljugare likt Jenny är anledningen till att ni initialt har gått bra? Nej, bättring eller så blir det adjöss och tack för fisken.

 11. Gert Hellström skriver:

  Orkar egentligen inte kommentera skiten ,ett förslag till ´´lilla ´´ Jenny , följ med polis eller väktare när de ska till ´´paradisen Rosengård , Södertäljeförort eller Bergsjön i Göteborg och skriv en artikel om hur skötsamma alla nysvenskar är .Och skyll inte på hur synd det är om dem , det är aldrig synd om någon som kränker eller använder våld mot andra . Gert.

 12. Pelle i Lyckeby skriver:

  Ja, vad säger man?
  Ganska underhållande förvisso men krönikören lever uppenbart inte i samma Sverige som jag och mina blonda döttrar gör. I det Sverige som håller på att bli precis tvärtom, blond personer vågar sig inte längre ut efter mörkrets inbrott, gängvåldtäkter, bilbränder och skottlossning är vardagsmat. I ett Sverige där har man på min äldsta dotter skola satt in väktare och obligatoriska ID-kortkontroll vid in- och utpassage för att stävja sexuella trakasserier från unga män med rötter i MENA och för att förhindra deras färder från att patrullera skolan och agera religiösa poliser.
  Jag undrar i vilken verklighet Jenny Andersson lever?

 13. goran skriver:

  Jenny Andersson har nästan rätt. Precis så här kommer det att gå oss svenskar när islamismen blir etablerad. Den risken är avsevärt större än den hon yrar om.

 14. Thoralf Alfsson skriver:

  Att författaren till denna artikel Jenny Andersson är docent i ekonomisk historia låter helt osannolikt.

  Inte kan väl en bildad människa skriva så mycket smörja!

  Är det några som är ett hot mot demokratin i Sverige så är det dessa tokiga vänsterakademiker som inte bara har skygglappar för ögonen utan även proppar i öronen för att stoppa verkligheten att tränga in i deras medvetande.

 15. Roger Karlsson skriver:

  Jenny Andersson visar med sin artikel på hur SD-anhängarna snabbt hugger tag i tangentbordet för att under diverse namn och alias ta sig ton som vanliga `svenskar`.

  SD är ett fascistiskt parti med nationalsocialism som metod och rasism som det sammanhålland kittet.[—]
  http://blogg.aftonbladet.se/24573/2009/10/sverigedemokraterna

 16. Andreas skriver:

  Det här var den största smörja man läst på riktigt länge. Nog för att det finns tryckfrihet men det här var riktigt uselt.

 17. Fredrik i Göteborg skriver:

  Den här krönikan var det sämsta jag läst i Fokus.

 18. Саша skriver:

  Är Jenny Andersson skvatt galen eller har hon varit inlåst i en garderob sedan 1993 och den enda kontakten med yttervärlden har varit utvalda delar av svensk media? Delar, som unisont förfasat sig över minsta inskränkning av en invandring som nu ligger på över 100 000 per år. Sverige har nu större andel utrikes födda än vad invandrarlandet USA hade någon gång under 1900-talet.

  I min hemkommun sitter en man av iransk börd för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Är det han som ska driva igenom stoppet för rasblandning? Kan inte ni journalistdårar som bor i era närmast rasrena, välmående kvarter inse att SD står för en öppen svenskhet, har större andel invandrade riksdagskandidater än flera riksdagspartier och är det enda parti som vill ha något slags begränsning på invandringen?

  Det är något religiöst över er rädsla för ”främlingsfientlighet” och hyllandet av all invandring. Om ni bara visste hur mycket intolerans och förakt för de värden ni håller så högt som era ”hjältar” invandrar med.

  Но, возможно даже лично скоро узнаете……

 19. R Aurell skriver:

  Jag skall inte skämma ut mig som övriga ovan, men Fokus:

  Detta var inte bra. Detta var inte bra alls.

 20. NEBBIT skriver:

  Håhåjaja … ett kåseri i elevtidningen på folkhögsskolan, överivrigt, nervöst, som journalismens svar på för tidig utlösning!

 21. mohammed skriver:

  HAHAHA det här var det värsta jag läst! okej tänk om vänstern vinner, svenska flickor vågar inte gå utanför dörren för i varje gränd lurar en arab, invandrarna bara väller in, flyktinglägren blir överfulla, rosengård är kaos, svenskarna vågar inte åtgärda problemet, rasfrämlingarna börjar bygga egna samhällen utav de invandrartäta förorterna, kyrkorna byts ut mot moskeer, arbetsgivare får bara anställa folk med invandrarnamn annars är dom rastister och nazister.

 22. Kalle skriver:

  Detta var en av de bättre artiklarna jag läst! Tack!

 23. Peter Andersson skriver:

  Så onyanserat, så halsstarrig, så desperat – och med skygglappar stora som valaffischer.

  Från och med nu åker Fokus direkt i pappersinsamlingen så länge prenumerationen varar!

 24. Yussuf skriver:

  Flytta till Hovsjö, låt din blonda dotter gå i skola där och berätta sedan hur fin mångkulturen är samt den strålande framtid Sverige går till mötes.

  Vi invandrare som levt i Sverige under de senaste tjugo trettio åren ser vad dårar som du blundar för: det går helt jävla åt helvete och sådana som du bär skulden. Ni raserar allt hårt arbetande invandrare som min familj åstadkommit innan några tusen per år fick bli omåttliga tiotusentals per år.

  Att du babblar om nazism och gestapo gör säkert dina gelikar överlyckliga men vi i förorten går bara ännu ett år av ökande arbetslöshet, kriminalitet och elände till mötes, allt medan tusentals nya utan framtid knuffas in. Fy fan för dig och din sort!

 25. Jonte skriver:

  Förutom om de råkar vara asylsökande,, eller mördare!

  1. Charlotte skriver:

   Blond kalufs är INTE bästa skyddet, SNARARE SÄMSTA. I vilken verklighet lever du, Jenny Andersson? Tydligen helt bortom all realitet. Kom ner till Malmö, du! Vi är jämnåriga du och jag, och jag lever i ständig oro för mina barn PGA ATT DE ÄR BLONDA!!!!!!!!!! LINTOTTAR!! De har blivit rånade, och spottade på! Den ene rånad 2 ggr och den andre 3 ggr, de är inte fyllda 15 än! AV VEM? JA DU JENNY; AV ”NYSVENSKAR”. Kom igen, flytta hit! Och känn på det du förespråkar!
   /mamma till 2 killar

   1. Skånetösen skriver:

    Men är du dum i bollen? Om du och dina Lintottar bor kvar får du väl skylla dig själv. Är du en bra morsa om du utsätter dina barn för sån skit. Ta ditt pick och pack och dra. OM du stannar kvar så har du dig själv att skylla.

    Sitter man fast med handen i dörren så är det ju pissdumt att stå och skälla på politikern som inte kommer och gör nåt. Öppna dörren själv och ta bort handen.

Kommentarer är avstängda.

Video: Erik Fichtelius

Frågan som förföljt KD

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera