Lådbilsrace födde idén

Det började med två kanadensiska affärsmän som bevittnade ett årligt lådbilsrace på Jamaica. De fick en idé: tänk om man skulle sätta samman ett jamaicanskt boblag till OS. Sporterna var inte allt för olika.

De kontaktade landets största sprinterstjärnor. Ingen ville ställa upp.

Då vände de sig till den jamaicanska militären, som nappade.

OS i Calgary 1988. På startlinjen stod fyra utskrattade män i gula dräkter. De kom i väg snabbt och tog de första kurvorna fint. Kommentatorerna var alldeles uppspelta. Efter 45 sekunder kraschade de i en hastighet av 120 kilometer i timmen. I de resterande tre åken höll de sig på medarna men slutade ändå sist. Historien blev en Disneyfilm fem år senare.

Hade Hollywood väntat ett år hade slutet blivit ett annat.

I OS i Lillehammer 1994 var det jamaicanska boblaget tillbaka, men med en ny laguppställning. Den här gången gick det bättre. Jamaica slutade på fjortonde plats av 29 lag, före USA, Frankrike och Sverige.

I OS i Vancouver siktar de högre.

Text:

Toppbild: Scanpix