Hotet mot barnen

Text:

På fredag firas Internationella barnboksdagen. På Hans Christian Andersens födelsedag, lämpligt nog. Men hans historia om den lilla fattiga flickan med svavelstickorna – som möter en grym död i en snödriva – får nog fortsätta att samla damm i vindsförråden.

Tidningen »Vi Läser« har tagit pulsen på den svenska barnboksmarknaden och funnit en räddhågsen samling författare och redaktörer, piskade av vinstkrav och en politiskt korrekt föräldrageneration. Lattemorsorna och curlingpapporna har blivit köpstarka censurivrare.

Nu ser barnboksförfattarna sin frihet hotad. Farligheter och obehagligheter ratas. Cigaretter, pilsner och svordomar bannlyses. Ulf Stark påstår att man »knappt kan publicera en bild på en säl utan att den måste ha flytväst på sig«. Viveca Lärn funderar till och med på att lägga av. I stället satsar förlagen på barnböcker skrivna av kändisar som Madonna och Skavlan. I höst släpper Christer Fuglesang en barnbok om rymden.

Förra veckan mottog den belgiska illustratören Kitty Crowther Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det är det största barnbokspriset i världen, men pristagarna har inte fått fäste hos svenskarna – kanske för att juryn premierar dem som vågar skriva om död och mörker.

På 70-talet konstaterade Frank Zappa att »om dina barn någonsin skulle få reda på hur mesig du egentligen är, skulle de mörda dig när du sover«. Det kanske är ett citat vi kan dra lärdom av i dag.