»Läsplattor är utmärkt«

Text:

Foto: BRITTA PEDERSEN/SCANPIX

Varför tror du att Israel kommer släppa in er?

– Jag tror inte att de är så dumma att de vare sig kommer sänka fartyget eller avvisa det. Vi bringar inga vapen in. Den dagen medicin för små barn blir en säkerhetsrisk då tror jag inte att den israeliska statsledningen är riktigt klok.

Ambulanser med döende har vid flera tillfällen stoppats vid gränsen. Så där är vi ju redan?

– Det är alldeles riktigt. Jag är realist, vi kanske blir förhindrade. Då får vi försöka igen. Fartyget har mat ombord för flera månader. Jag kommer själv vara med ombord under sista etappen.

Nu på lördag den 15 maj uppmärksammas det palestinierna kallar al-Nakba, förskringringen av det palestinska folket till följd av staten Israels bildande. Det inträffade samma år som du föddes, för 62 år sedan. Kommer du få se palestinier och israeler samexistera i fred innan du dör?

– Det är en tankeväckande fråga. För tjugo år sedan begick jag ett oerhört stort misstag, jag trodde att apartheidsystemet i Sydafrika skulle överleva mig. Jag hade fel, det raserades. Det måste man tänka på när det gäller det apartheidsystem som i dag finns i Palestina. Det finns alla möjligheter i världen, om jag lever ett tag till, att jag får uppleva en fred. För det som är i dag är helt outhärdligt.

Du har just skrivit färdigt en pjäs om Olof Palme. Varför en pjäs om honom?

– Pjäsen heter »Politik«, handlar om politikens villkor och Olof Palme är en rollgestalt. Den utgår ifrån ett av Olofs Palmes absolut värsta ögonblick i sitt politiska liv, det var när han i början av åttiotalet tvingades skicka en protestnot till Kreml om ubåtarna utanför Stockholm när han innerst inne visste att det inte fanns några ryska ubåtar.

Hur hade det politiska landskapet sett ut i Sverige om han inte mördats då för snart 25 år sedan?

– Jag tror inte att det hade sett så annorlunda ut. Den politiska utvecklingen hade ägt rum i alla fall. Det finns en mytologi kring att Sverige genomgick en slags ragnarök när Palme dog, vilket inte alls var fallet.

Fem av de femton mest bästsäljande författarna i Europa är svenskar, du ligger på plats nio. Varför så många svenskar tror du?

– Det fanns en gång en tennisspelare som hette Björn Borg, efter hans framgångar kom det en helvetes massa bra tennisspelare. Nog har jag tillsammans med Sjöwall-Wahlöö fungerat som samma slags lokomotiv, det ska man inte sticka under stol med.

Hur ser du på läsplattorna som börjat göra entré på allvar?

– Det är utmärkt. Allt som befrämjar läsande är bra. Det är en ständigt pågående diskussion om bokens framtid, jag är övertygad om att boken som kulturellt medium är överlägsen.

Hur påverkas gammel­boken när alltmer digitaliseras och flyttar ut på nätet?

– Stora privata bibliotek, som mitt med en massa meter böcker, kommer nog bli sällsyntheter. Böcker kommer lagras på cd eller på andra medier som vi i dag inte ens kan ana vad det är för teknik. Men bokens princip, läsandet för dig själv, det kommer finnas kvar.

Du har skrivit 30 böcker, sålt ofattbara 30 miljoner exemplar. Vad jobbar du med härnäst?

– En serie om Ingmar Bergman, för tv. Jävligt roligt och väldigt svårt. Susanne Bier ska regissera, det blev jag väldigt glad för, hon var mitt förstaval. Jag räknar med att skriva den första av fyra delar färdig nu till midsommar, sen skriver jag igenom den en gång till under hösten.

Hur är det att skriva om sin svärfar?

– Jag tänker inte så. Det som intresserar mig är inte att göra en biografi, utan att skildra det pris han betalade för sitt konstnärskap och det pris hans barn fick betala för att han alltid satte arbetet framför allt annat. Det kan vem som helst råka ut för, att glömma det som är viktigast, det vill säga familjen.

Detta har hänt

»Ship to Gaza« är ett skandinaviskt initiativ för att stödja Gazas befolkning. Ett fartyg lastat med mediciner och byggmaterial seglar mot Gaza nästa vecka. Henning Mankell är en av initiativtagarna, liksom konstnären Dror Feiler, religionsforskaren Mattias Gardell och riksdagsledamoten [[Mehmet Kaplan]] (mp).