Wallenberg ringer in

Text: Leif Holmkvist

Det började den 6 april. Då lade det amerikanska riskkapitalbolaget Providence Equity Partners ett bud på det svenska börsnoterade bolaget Academedia. Providence hade då gjort upp med storägarna, investmentbolaget Bure Equity och Bengt Ekberg, som förbundit sig att sälja sina aktier.

Academedia är Sveriges största friskolekoncern med 2 500 anställda. Verksamheten sträcker sig från Vittra förskolor via grundskolor och gymnasium till vuxenutbildning. Koncernen är börsnoterad och omsatte i fjol 2,1 miljarder kronor. Rörelseresultatet för 2009 var 181 miljoner kronor. Vinster som gör spekulanterna sugna.

Providence var inte ensamma om sitt intresse för skoljätten.

Den 13 april registrerades ett nytt bolag vid bolagsverket i Sundsvall: Svensk Utbildning Intressenter Holding AB. Inget märkvärdigt i detta, där registreras hundratals nya bolag varje dag.

Men ordföranden heter Harry Klagsbrun och är en av tjänstemännen bakom EQT – ett av Sveriges, och världens, största så kallade private equity-bolag. Det nybildade aktiebolaget med det oansenliga namnet var i själva verket ett verktyg för att köpa upp andra företag.

Den 22 april redovisade Academedia ett fint resultat för sitt första kvartal. Samtidigt offentliggjordes Providences bud till Academedias övriga ägare. En budkommitté i skolbolagets styrelse rekommenderade ägarna att acceptera amerikanernas bud, som låg på 170 kronor.

Men den 28 april gav sig så EQT in i striden och lockade ägarna med ett bud på 190 kronor per aktie.

Academedias styrelse bytte direkt fot och förordar nu att ägarna säljer till Utbildning Intressenter – alltså en av EQT:es fonder. Hur Providence ställer sig till det nya budet, om de vill höja det ytterligare, har inte framgått. Men med tanke på att kursen nu på tisdagen låg 2 kronor över EQT:s bud är ett höjt bud något som marknaden spekulerar i.

Den som i slutändan nu alltså kan bli huvudägare till skolföretaget med 45 000 elever är fonden EQT V som startade 2006 med ett kapital på 42 miljarder kronor och registrerade på lågskatteön Guernsey i Engelska kanalen. Providence har sina fonder på Caymanöarna i Karibien, så de nya köparna innebär flytt från ett skatteparadis till ett annat.

EQT har 130 miljarder kronor i tolv fonder. Ungefär 70 miljarder är investerade i ungefär lika många bolag. EQT:s förvaltningsbolag ägs av ett 30-tal privatinvesterare, men kontrolleras av Wallenbergstyrda Investor som äger 31 procent.

Investor äger också 29 procent i Academedias konkurrent Kunskapsskolan, startad av pr-koncernen Kreabs grundare [[Peje Emilsson]], som fortfarande äger 68 procent av skolkoncernen. Kunskapsskolan fick nyligen tillstånd att starta två skolor i England den 1 september i år och har planer på att expandera internationellt.

En tredje konkurrent till Academedia är John Bauerkoncernen som redan 2008 köptes av det danska riskkapitalbolaget Axcel.

Svenska elever har blivit hett villebråd för storkapitalet, men hittills har utbildningsminister [[Jan Björklund]] duckat för frågor om det lämpliga i att skolor drivs av bolag med affärsidén att rationalisera, höja värderingen och sälja.

När det gäller vem som vinner kampen om Academedia får vi vänta ytterligare minst en månad. Accepttiden för EQT:s bud började gälla i onsdags, och den 2 juni löper accepttiden ut. Då hoppas EQT ha fått in över 90 procent av aktierna och därmed kontrollera bolaget. Förutsatt alltså att varken politiker eller andra budgivare lägger sig i.

Fotnot: Efter att artikeln publicerades har EQT höjt sitt bud, till 205 kronor.