Yrvädren i Ydre

Text: Lisa Bergman Research Sven Grundberg

Toppbild: David Dahlberg

Toppbild: David Dahlberg

På förskolan Solstigen öser regnet ner över barn och personal i färgglada galonkläder. Det där med inget dåligt väder, bara dåliga kläder känns passande – här ligger fokus på spadar och trehjulingar, inte på meteorologi. Att de här barnen växer upp i Sveriges mest familjevänliga kommun är inte heller något de tänker närmare på.

Förskollärarna däremot, håller med om att Ydre kommun är bra för barn och familjer. Robin Stende är uppvuxen här och uppskattar lugnet och tryggheten och tror att han kommer bo kvar här.

– Barnen har ett bra liv här. De får tid, utrymme och frihet, säger han.

Tack vare god jämställdhet, få skilsmässor och hög personaltäthet i förskolan tar Ydre första platsen i årets kategori Familj. Här är det också billigt att köpa hus, brottsligheten är låg, liksom arbetslösheten, och hälsan är god.

Förklaringen till att Ydre har blivit bäst på barnfamiljer handlar, enligt Inga Arnell Lindgren, om tradition. Hon är inflyttad sedan 40 år och numera centerpartistiskt kommunalråd i Ydre – en till ytan normalstor men till befolkningen väldigt liten kommun i södra Östergötland. I det gamla lantbrukssamhället har familjen alltid varit viktig, barn och unga alltid varit i centrum.

– Det kanske handlar om generations­överskridande. Här får barnen vara delaktiga i stället för att bli curlade, säger hon.

På samma sätt kan den goda jämställdheten hämta sin förklaring i den gamla bondekulturen där man behöver varandra och hjälps åt, där inget arbete belönas mer än det andra. Nu kämpar Ydre för ökad befolkningstillväxt och Inga Arnell Lindgren gladdes åt att barnvagnarna stod på rad vid den senaste Bonde­olympiaden.

Text: Lisa Bergman Research Sven Grundberg

Toppbild: David Dahlberg