10 ögonblick som avgjorde valet

10_maud

#10 Krisen på Saab

8 december 2009: En motvillig näringslivsminister gör ett akut besök i Trollhättan.

Småföretagarvännen [[Maud Olofsson]] tvingas hantera det ena krisdrabbade storföretaget efter det andra, från Saab till Vattenfall. När centerpartiet dessutom svänger i kärnkraftsfrågan blir det än mer tydligt att partiet håller på att tappa sina kärnfrågor, och med dem sina kärnväljare. Målet om 16 procent i valet 2010 är långt borta, i stället riskerar centerpartiet att sänka alliansen.

9lokomotiv

#9 Sahlin återvinner vallokomotiv

14 april 2010 i den självkritiska eftervalsanalysen som socialdemokraterna gjorde efter valnederlaget 2006 framhölls behovet av att förnya politiken för att vinna tillbaka storstädernas medelklass från moderaterna. När [[Mona Sahlin]] i april 2010 presenterar sina vallokomotiv är samtliga sju – [[Carin Jämtin]], [[Leif Pagrotsky]], [[Thomas Bodström]], [[Thomas Östros]], [[Ibrahim Baylan]], [[Ylva Johansson]] och [[Sven Erik Österberg]] – gamla ministrar från Göran Persons regeringar. Symboliskt för den uteblivna förnyelsen, menar kritikerna.

8wetterstrand

#8 Wetterstrand överglänser alla

10 december 2009 En dansande [[Maria Wetterstrand]] befinner sig på toppen av sin popularitet. Bara statsministern har popularitetssiffror i samma klass.

Framgångssagan Wetterstrand är också berättelsen om hur miljöpartiet omvandlas till ett parti med regeringsambitioner. När klimatfrågan seglar upp på den politiska agendan vinner partiet storstadsväljare och klättrar i opinionen. I EU-valet 2009 får miljöpartiet – Sveriges minsta riksdagsparti – fler röster än socialdemokraterna i Stockholm. Något historiskt har hänt.

7sd

#7 Sd släpps in

19 oktober 2009 Aftonbladet publicerar en debattartikel där sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hetsar mot muslimer. Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet, försvarar publiceringsbeslutet med att debattartikeln visar vilken värdegrund partiet egentligen står för.

Artikeln skrämmer dock inte bort väljarna, tvärtom. Sverigedemokraterna ökar i opinionsmätningarna och etablerar sig runt fyraprocentsspärren. Från och med nu måste alla partier förhålla sig till vågmästare Åkesson.

6pensionarer

#6 Pernsionärsracet startar

15 april 2010 Våren 2010 vänder pensionärerna upp och ner på dagordningen. Förbannade efter att ha gått miste om ännu ett jobbskatteavdrag tar de till gatan. Och när en fjärdedel av den svenska väljarkåren, en dessutom väldigt röstbenägen sådan, kräver något så lyssnar politikerna. Därefter är valet en tävling i vem som lovar störst skattesänkningar för pensionärerna.

Snart har alliansen övergett sin arbetslinje och vänsteroppositionen intecknat huvuddelen av sitt reformutrymme åt att sänka skatten för en grupp som i genomsnitt är miljonärer.

5sjukforsakring'

#5 M försäkrar ut

25 januari 2010 Mandatperiodens förmodligen längsta och hårdaste debatt äger rum när den nya sjukförsäkringen klubbas i riksdagen.

Kvällstidningarna fylls av känslomättade berättelser från några av de tusentals människor som snart mister sin sjukpenning. När moderaten [[Gunnar Axén]], ordförande i socialförsäkringsutskottet, till sist bemöter kritiken från en av de utförsäkrade förklarar han att hon egentligen inte är sjuk och att hennes problem är att hon inte vill arbeta. Öppet mål för oppositionen.

4grekland

#4 Skuldkrisen slår till

5 maj 2010 Just som finanskrisen ser ut att vara över drabbas delar av Europa av en ny ekonomisk kris med stora budgetunderskott och skenande statsskulder. Det börjar i Grekland, som fuskat med statsbudgeten, och sprider sig bland euro-länderna.

Medan övriga Europa genomför stora impopulära sparpaket konstaterar finansminister [[Anders Borg]] att de svenska offentliga finanserna ser starka ut. Så länge hotet utifrån består, och Sverige framstår som bäst i Europa, så tjänar regeringen på krisen.

bild3

#3 Samarbete med förhinder

10 oktober 2008 Med storslagna ord förklarar Mona Sahlin att socialdemokraterna och miljöpartiet har ingått ett långsiktigt samarbete som ska sträcka sig minst till år 2020. Vänsterpartiet är inte välkommet. Några dagar senare blir Sahlin överkörd av den egna rörelsen, och tvåpartisamarbetet är plötsligt en trepartikoalition. Bilden av en svag ledare har etablerats, och den kommer att jaga henne ända till valdagen. Från och med nu är all politik blockpolitik.

2borg

#2 Lundgren värvar Borg

14 november 2002 Vem hade trott att den unga nyliberalen med hästsvans och ring i örat skulle förvandla moderaterna till ett brett mittenparti? Knappast moderatledaren [[Bo Lundgren]] när han 2002 värvar [[Anders Borg]] till partiets chefekonom. Några år senare har Borg i grunden lagt om moderaternas ekonomiska politik och samtidigt genomfört de skattesänkningar som Lundgren bara kunde drömma om. När finanskrisen slår till blir rikshushållaren Borg också en politiker av det mer populistiska slaget, som inte väjer för att kritisera bankernas bonusar.

1anna_lindh

#1 Anna Lindh mördas

11 septmeber 2003 Knivhuggen på NK förändrar svensk politik. I Göran Perssons planer var Anna Lindh efterträdaren. I stället blir Mona Sahlin den första kvinnan att leda det socialdemokratiska arbetarepartiet. När hon väljs till partiordförande säger hon det själv: Det borde ha varit Anna. Med Sahlin får partiet också hennes bagage av skandaler, vilket motståndarna utnyttjar när de gör valet 2010 till ett val av statsministerkandidater.

Text:

Toppbild: scanpix