Är papegojan död?

Text:

Det finns en Monty Python-sketch där en försäljare försöker övertala sin kund om att papegojan inte är död. Den bara vilar lite.

Och så finns det verkligheten. Där har följande hänt: Wikileaks släpper läckta dokument som säger att migrationsminister [[Tobias Billström]] och utrikesminister [[Carl Bildt]] rest till Irak och med nedsättande ord förklarat att antalet irakiska flyktingar måste minska eftersom de är svårintegrerade och retar upp opinionen. Att det händer samtidigt som Sverige tvångsutvisar irakier under tumultartade former gör det hela än mer pikant.

Billström försvarar sig genom att upprepa samma icke-svar 17 gånger inför tv-kameran, och blir snabbt politiskt dödförklarad. Av förklarliga skäl. Är det något historien har lärt oss om svenska migrations- och invandrar­ministrar så är det att de snart är på väg därifrån. Och det enda de lämnar efter sig är minnet av skandalerna.

Barbro Holmberg och de apatiska flyktingbarnen. Jan O Karlsson och kräftskivan för skattepengar. Birgit Friggebo och allsången i Rinkeby (vissa minns även påhoppet på kosovo­albaner). Georg Andersson och nunnan han anklagade för att ljuga.

Regeringens väldiga kommunikationsapparat gör nu vad de kan för att övertyga oss om att Billström i högsta grad är levande. Och de har en poäng, de som säger att migrationsministern är en överlevare, han har redan suttit längre än någon föregångare de senaste 40 åren.