Tio frågor

»Vi måste lägga örat mot marken«

Hon har kallats Maud Olofssons favorit. När centerpartiet krisar riktas allt fler blickar mot statsrådet Anna-Karin Hatt.

Vad vill du främst uppnå som it- och regionminister?

– Som it-minister vill jag sätta en digital agenda för Sverige. Att identifiera ett antal områden där vi måste utvecklas, på samma sätt som vi gjort genom att i dag ha tillgång till bredband i hela landet. Det handlar exempelvis om hur vi använder it inom vård och skola. Som regionminister handlar det om att visa att alla delar av landet kan växa av egen kraft, efter sina förutsättningar. Runt stora städer är det kanske viktigt med kluster, men alla kan göra det bästa av sina möjligheter. Det här är ingen tävling mellan stad och landsbygd. Just nu växer de norra delarna tack vare att gruvindustrin utvecklas så starkt. Det är viktigt att se att tillväxt inte är ett nollsummespel, vi konkurrerar tillsammans på en global marknad.

Vilka anser du är de viktigaste utmaningarna i samhället i dag?

– Fortfarande är det en stor utmaning att se till att fler människor kan vara med och bidra, att fler kommer i arbete. Och så handlar det om att skapa en hållbar riktning i Sverige, att vi använder naturresurser på ett långsiktigt sätt. Här ligger Sverige långt fram, vi kan sälja vår kunskap.

Hur har det fungerat att profilera centerpartiet som entreprenörsparti?

– Det finns en uppfattning inom partiet att vi är en stark röst för entreprenörskap. Utmaningen är att tilltala dem som tror på företagsamhet men inte själva är företagare, de som är företagsamma. Det handlar om att nå ut till dem som har en tilltro till sin egen förmåga att ta ansvar för sig själv och andra.

Hur ska en nystart för de gröna liberalerna gå till?

– Vi behöver bli mer relevanta på de områden vi brinner för: företag, miljö, tillväxt och integration. Även om vi har idéer inom rätt områden så uppger inte väljarna att vi har de mest relevanta svaren. Vi måste lägga örat mot marken.

Det har funnits en debatt om att framför allt ledarna för de mindre partierna i regeringen lagt för mycket kraft på sina ministerjobb och inte orkat med partiledningen – vad kan göras åt det?

– Vi befann oss länge i opposition och det tog kraft att lära sig regera. Nu har vi regeringsmakten som grund och måste visa vilket som är det unika bidraget från centern i alliansen. Men där måste alla i tongivande position hjälpa till och delta.

Tycker du att moderaterna är nedlåtande, som Maud Olofsson sagt?

– Alliansen är ett samarbete, vi måste hålla fast i principen att alla ska vinna och alla ska bidra. Men varje parti måste ta sin plats. Men som jag uppfattade det nyanserade tidningen Maud Olofssons uttalande dagen efter.

Finns det fortfarande en rädsla bland de borgerliga partierna att centerpartiet ska svika samarbetet?

– Nej, det uppfattar jag verkligen inte. Det var en bild som fanns för fem, tio år sedan, men det förändrades under förra mandatperioden. Vi har varit lojala och även tagit initiativ när alliansen bildades.

Du sa 2006 att centerpartiet fått ett nytt självförtroende. Sitter det i än, trots vikande siffror?

– Ja, det tycker jag. Det är helt annorlunda än på 1990-talet. Vi har idéer som håller och vi påverkar varenda dag. Centerpartiet behövs, men vi måste nå ut bättre.

Du utpekas som Maud Olofssons efterträdare. Vill du bli partiledare?

– Det är ingen aktuell fråga. Jag kommer att förhålla mig till den om jag får frågan.

Du är utbildad frisör, hur blev du politiker?

– Jag hade lätt för mig i skolan och hade bra betyg, men jag var skoltrött. Därför gjorde jag det valet. Det var kul, bland annat tävlade vi i frisör-SM och kom trea, och jag har nog en konstnärlig gen. Men samtidigt började jag engagera mig i ungdomsförbundet, och längtan efter en samhällsförändring drog. Då gick jag på komvux för att komplettera mina betyg och sökte in på universitetet och läste statskunskap.

Detta har hänt

I dag fredag 4 februari inleds centerpartiets kommundagar i Linköping. Ledande kommunpolitiker, riksdagsgrupp, partiledning, statsråd och tjänstemän ska bland annat diskutera innehållet i den färska valanalysen – tung läsning för ett parti vars stöd föll till 6,6 procent i höstens val. En viss irritation mot det stora partiet i alliansen, moderaterna, har också märkts den senaste veckan, då [[Maud Olofsson]] for ut mot moderaterna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera