Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Johan Karlström, en av de nya furstarna.

Aktuellt

Shakespeare & company

Toppchefer offras och andra lyfts upp när den mytomspunna Handels­bankssfären håller bolagsstämmor.

 Nöjespalatset Cirkus kommer om någon vecka att vara spelplats för den amerikanska dansmusikalen »Rock the Ballet«. Redan på tisdag hålls i samma lokal en, under ytan, nästan lika spektakulär tillställning. Byggjätten Skanskas årsstämma.

De av er som anser att den sistnämnda händelsen inte bör nämnas i samma dramatik­universum som den första är dåligt pålästa om intrigerna i det kejsardöme där Skanska ingår – den så kallade Handelsbankssfären.

I den nya styrelse som aktieägarna ska välja på stämman saknas nämligen ett viktigt namn. Efter mer än ett decennium i byggbolagets styrelse åker nu Finn Johnsson, en gång en av näringslivets allra mäktigaste som ordförande i Volvo, ut.

Bortom flosklerna beror avpolletteringen på de djupfrusna relationerna med huvudägaren Industrivärden, hjärtat i Handelsbankssfären. Som Fokus berättade i ett reportage härommånaden fick Johnsson i fjol släppa Volvo­klubban efter ett bråk med sfären och vd:n Leif Johansson (som sfären för övrigt på onsdag om en vecka kommer att kröna till ny ordförande i Ericsson).

Finn Johnsson sitter i dag även i Industrivärdens styrelse, men lär bli av även med den stolen. Förslaget där publicerades i går torsdag, efter Fokus pressläggning.

Den enes död blir, i kejsardömet Sfären, den andres bröd. Bland de nya furstarna efter Finn Johnsson finns en annan Skanskafigur, dess vd Johan Karlström. I veckan föreslogs att Karlström också ska få bli medlem i verkstadsbolaget Sandvik.

Säg inte att en årsstämma i ett börsbolag inte kan rymma dramatik på allra högsta nivå. 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera