Med ålderns rätt

Text: Josefin Olevik

Bild: scanpix

I Ydre känner de flesta någon av politikerna. Kommunen har 3 700 invånare och direktdemokratin blir påtaglig. Är man missnöjd med utbudet på seniorlägenheter dröjer det inte länge förrän man stöter ihop med någon ansvarig som man kan ställa mot väggen.

Nu är det inte så många som är missnöjda i Ydre. Kommunen kommer på tredje plats i den totala rankningen, mycket beroende på segern i kategorin »Att vara gammal«. Medellivslängden är hög, man satsar en stor del av budgeten på äldrevård, de som tar emot hemtjänst är nöjda och många pensionärer fortsätter arbeta.

– Vi har ett kommunalt pensionärsråd där vi kan lägga fram våra frågor. Fast det är väl inget särskilt vi driver just nu … Vi är ganska nöjda, säger Marianne Ström, PRO:s ordförande i Ydre.

Hon anstränger sig för att fundera över vad som inte fungerar, men misslyckas. Svårigheterna handlar i stället om Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan som inte har något kontor i närheten. När det gäller kommunala frågor är det så lätt att få kontakt att hon inte riktigt reflekterat över saken.

– Det är en fördel med en liten kommun, man har nära till dem som är ansvariga, säger Marianne Ström.

Ydre ligger bra till också när det gäller situationen för familjer, och säkert hänger det samman, tror kommunchefen Pär Fransson. Befolkningsbasen är stabil och det finns bara ett äldreboende i centralorten. Det har låg personalomsättning och de flesta som arbetar på Solängen har levt länge i bygden. Alltså är de bekanta med de gamla som flyttar dit och kan samtala om svunna tider, grannar och släktingar.

– Man blir inte anonym. Man blir inte bara matad och omhändertagen, utan man lever vidare i ett socialt sammanhang. Det ger trygghet, säger Pär Fransson.