Arvet efter frukthandlaren

Text: Madelene Engstrand-Andersson

Foto: Johanna Henriksson

Det var i Sidi Bouzid allt startade. Tunisiens jasminrevolution, som inspirerade den arabiska vårens revolter, inleddes efter att Mohamed Bouazizi den 17 december tände eld på sig själv framför en myndighetsbyggnad i hemstaden. President Ben Ali var den första diktatorn att falla då han den 14 januari gick i landsflykt.

Under de nio månader som passerat har euforin över att vara fria övergått i uppgivenhet. Övergångsregeringen har inte kommit med så snabba lösningar som demonstranterna hoppats, gamla politiker klamrar sig fast vid makten och arbetslösheten ökar. Sysslolösa människor samlas på gatorna i Sidi Bouzid och demonstrationer blossar upp med jämna mellanrum. Frustrationen kulminerade när valet, som först skulle hållas i slutet av juli, sköts upp tre månader. Under en demonstration i staden sköts en 14-årig pojke ihjäl.

På söndag den 23 oktober ska de första demokratiska valen efter den arabiska våren hållas i Tunisien. Folket uttrycker glädje över att få gå och rösta, men bara hälften av tunisierna har registrerat sig. Många känner förvirring inför processen. Sedan revolutionen har runt hundra olika partier bildats och det är svårt för väljarna att veta vilka alternativen är. Om folket inte märker någon förbättring efter valet talar Sidi Bouzids ung­domar om att starta en ny revolution.