»Jag hoppas de släpps«

Text:

Foto: Scanpix

Hur har ni upplevt beskrivningen av företagsgruppen under de senaste veckorna?

– Jag följer det inte personligen, men jag hör så klart att det varit en hel del negativ uppmärksamhet i media. Just nu är jag mest fokuserad på Lundin Petroleums succé i Norge. Det fynd vi har gjort där kommer att flytta vårt företag till en helt ny kategori, från ett mellanstort till ett stort oljeföretag.

Hur ser ni på att göra affärer med regimer av den typ som finns i Etiopien?

– Vår syn är ganska enkel. Först och främst tittar vi på de tekniska förutsättningarna, sedan på hur omgivningen är. Vi försöker ha en positiv inverkan där vi är verksamma, vi arbetar alltid med samhällsuppbyggnad på lokal nivå och försöker bidra till att skapa en fredlig närmiljö.

Har ni då försökt hjälpa de fängslade svenskarna genom era kontakter?

– Det är ingenting vi kan påverka. Folk tror ibland att vi är väldigt inflytelserika, men vi är egentligen bara ingenjörer. Det här är ett känsligt ämne, inte minst eftersom det handlar om nationell säkerhet och rubriceras som terrorism. Så det här bör skötas mellan de berörda regeringarna. Men personligen hoppas jag givetvis att de båda ska släppas fria.

Varför ville dåvarande Lundin Oil ha med Carl Bildt i styrelsen?

– Han tillförde en ny vinkel, ett globalt perspektiv som vi inte hade förut. Han var en väldigt användbar styrelsemedlem och gav oss vägvisning. Vilken styrelse som helst behöver en sådan person, och särskilt ett företag som Lundin Petroleum.

Har ni hört något från åklagaren i utredningen om folkrättsbrott i Sudan?

– Ingenting alls. Vi har hört rykten om en förundersökning, men vi har inte blivit kontaktade. Skulle vi bli det kommer vi att vara helt öppna och totalt samarbetsvilliga.

Läs mer: Lundins – oljekungar i etikens gränsland