Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Kommentar

Makt och vetenskapsförakt

Rick Perry ser sig som sanningssägare, men framstår som ignorant kunskapsförnekare i en ny film.

Det krävs bara en person för att bryta konsensus. En person som kan visa att det alla alltid trott på varit fel. En sådan person var Galileo Galilei och för det blev han ställd inför inkvisitionen.

Om detta påminde oss Texas guvernör Rick Perry nyligen i en debatt för republikanska presidentkandidater.

Han ville göra poängen att global uppvärmning inte är verklig bara för att de flesta forskare säger det. Men metaforen slog bakut.

Vid tiden för Galileis inkvisition rådde det i vetenskapskretsar stor enighet om att jorden snurrar runt solen. Det var prästerna, den politiska makten, som vägrade förstå.

Guvernör Perry vill gärna framstå som en modig Galilei, men tillhör maktmännen. Det vetenskapsförakt han visar står inte 1600-talets prästerskap efter.

En ny dokumentärfilm, som till stor del bygger på uppgifter som grävts fram i reportage av amerikanska magasinet The New Yorker och PBS Frontline, sätter också sökarljuset på presidentkandidatens mindre upplysta sida.

Filmen handlar om hur de ettåriga tvillingarna Kameron och Karmon och deras tvååriga storasyster Amber dagen före julafton 1991 brändes till döds i sina sängar. I den lilla staden Corsicana, Texas, gav tragedin omedelbart upphov till rykten. Rykten som blev polisutredning som blev åtal som blev fällande dom. Dödsstraff.

Rätten slog fast att de tre flickornas pappa, Cameron Todd Willingham, hade anlagt branden. Som bevis anfördes bland annat hans Iron Maiden-affischer och hans tveksamma vandel. Utöver moralen var det utredningen av branden som fick honom fälld. Utredarna, före detta brandmän som omskolat sig till mordbrands­experter, hade sett spår av ett pentagram målat i tändvätska på de förkolnade resterna av golvet. En brand ljuger inte, konstaterade domstolen.

Men det krävs bara en person för att bryta konsensus. En sådan person var i det här fallet Gerald Hurst. Han har ägnat sitt liv åt att försöka förstå bränder och ersätta anekdotisk expertis med riktig vetenskap. När han ombads granska utredningen kunde han konstatera att det inte fanns något som helst vetenskapligt stöd för att branden var anlagd.

I oljestaten Texas, den stat i USA som avrättar flest, krävs det bara en person för att skjuta upp dödandet av en dödsdömd. Den personen är guvernör Perry. Trots att han informerades om att domen förkastats av rättsvetenskapen använde han inte den makten. Han använde i stället sin makt till att sparka ledamöter i det rättsmedicinska råd som utredde fallet och ersätta dem med folk ur sin inre krets.

Nu har filmen blivit ett blytungt inslag i den amerikanska valdebatten.

»Incendiary: The Willingham Case« visas den 7 oktober på IFC Center i New York, 14 oktober på The Magnolia i Texas och 21 oktober på Bijou cinema i Iowa.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera