Aktuellt

Operation Mysfredrik

Glöm den stela statsmannen. I en stenhård offensiv ska moderat­ledaren förvandlas till ­folklige Fredrik.

»Nu ska vi handla fredagsmys«, sa statsministern och gick raka vägen till tacohyllan. Plockade på sig hårda skal, mediumsås – för barnens skull – och hade sedan svårt att välja avokado.

Scenen från »Helenius hörna« i TV4, lämpligt placerad direkt efter »Idol«-finalen (där finansministern som av en slump satt i publiken) säger oss en sak: den moderata charmoffensiven för att lansera folklige Fredrik har inletts.

Göran Persson dansade med kossan Doris. Fredrik Reinfeldt pratade om sin kärlek till falukorv och sjöng en trude­lutt. Strategin är densamma. När bilden av ens person börjar utgöra ett större politiskt hot än oppositionen måste statsministern kavla upp ärmarna och kliva ner i folkmyllan.

Svenska folket respekterar statsmannen Reinfeldt men känner inte privatpersonen Fredrik. Det är problemet. På sin höjd vet de att han är gift med Filippa och gillar att tokstäda till Da Buzz.

Här har Håkan Juholt sitt enda övertag på Reinfeldt: att han är en enkel man från landet som klipper sin egen musche. Socialdemokraternas partiordförande är populär, i ordets ursprungliga latinska betydelse, även om popularitets­staplarna i dag säger något annat.

Och nu vill Fredrik den obarmhärtiga ta ifrån honom även detta, hans sista smulor. I rent preventivt syfte.

Offensiven fortsätter i »Svenska hjältar« – galan sänds i TV4 fredagen 16 december, även den på bästa sändningstid – där Reinfeldt medverkar och kulminerar med statsministerns jultal på Högloftet på Skansen tre dagar senare. Att döma av Reinfeldts nya stil lär det dofta mer Arne Weise än påminna om när amerikanska presidenter håller sina tal till nationen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera