Livsstil

Jakten på nästa fix

Bygg din egen cykel och du kan lugnt trampa vidare. Ingen kommer att ha en likadan som du.

Vad som är så bra med att inte kunna växla ned i uppförsbacke och inte kunna bromsa i nedförsbacke kan vara svårt att förstå, men det är just det som varit trenden inom cykling senaste åren.

Tanken med en fixie är att den ska vara så avskalad som möjligt. Inga onödiga prylar, bara precis det som behövs för att den ska rulla. Fixed gear-cyklar blev först populära bland cykelbuden i New York. Cykelentusiaster hängde snart på och när storstadens hipsters såg den slimmade designen var de inte sena att skaffa en alldeles egen fixie. Nu är fixien inte längre så egen. Även bratsen rullar runt på dem och trendspanare förutspår att det är i år fixie-trenden slår brett bland alldeles vanliga människor.

Och det kanske är dags, med tanke på det ökande cyklingintresset. Enligt Svenska Cyklingsförbundet, visserligen en branschorganisation för landets cykelfackhandlare, är årets trend att skaffa två cyklar. Kan förmodligen ligga lite jäv i det påståendet, men faktum är att försäljningen ökade med 60 procent hos landets största återförsäljare förra året. Och med en ökad försäljning har intresset och nörderiet spridits. I Malmö startade något som kallas Cykelköket förra året där amatörentusiaster som vill meka med sina cyklar, i stället för att köpa nya, möts. Det har blivit så populärt att det precis öppnats ett systerkök i Göteborg förra månaden.

I takt med det ökade folkliga intresset måste naturligtvis de äkta cykelintresserade bli mer originella. Hemsidor på nätet erbjuder tjänster där du kan sätta samman din egen fixie, det går att välja färg på såväl fram- som bakdäck och allt däremellan. Kanske en knallblå kedja, rosa handtag och gröna fälgar?

Men, det allra hetaste du kan göra är att bygga din cykel utan någon mellanhand. Nätet är fullt av forum med diskussionstrådar för människor som letar cykeldelar och utbyter tips om hur du på bästa sätt pusslar ihop en cykel. För har du svetsat din egen ram är det minsann ingen annan som kan ha en likadan cykel som du.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera