Ny vår för gammal gubbe

Text: Nina Brevinge

Foto: Scanpix

Bäret ser ut som en liten omogen jordgubbe, översållad med röda frön. Till skillnad från vad man kan tro, är pineberries långt ifrån ett nytt påfund. Bäret hör faktiskt till den äldsta sortens jordgubbar. Ursprungligen var jordgubbarna vita i Sydamerika och röda i Nordamerika. När dessa två sorter korsades fick man fram Fragaria ananassa, som är basen till alla vanliga jordgubbssorter vi har i dag. När jordgubbar introducerades i Sverige på slutet av 1700-talet kallades de just ananassmultron.

I jakten på att förädla fram rödare och större sorters jordgubbar, glömdes den ursprungliga sorten bort. Fram tills för tre år sedan. Då hittades den genuina jordgubben på en åker i Frankrike och man bestämde sig för att odla fram den på kommersiella grunder. Men sorten var klen, och gav endast ett eller två bär per planta. Efter sex års arbete med att ta sticklingar från noggrant utvalda plantor, fick man i Belgien äntligen fram en frisk variant.

Även i Sverige har man försökt att korsa frukter och bär. En del gånger med lyckade resultat. Under 1960-talet började man försöka korsa smultron med jordgubbar. Tio år senare presenterades den första sortens smulgubbe – Annelie. Även krusvinbär – jo, en korsning mellan krusbär och svarta vinbär – är ett svenskt påfund.

I fruktdisken är korsningar annars vanliga. Hederlig grapefrukt är från början en korsning mellan pomelo och apelsin. Citrusfrukten sweetie är en korsning mellan grapefrukt och pomelo. Uglin, som fått sitt namn av dess fula utseende, är en hybrid mellan apelsin, grapefrukt och clementin.

Så vad kan vi då vänta oss för hybrider av frukter och bär i framtiden? En som vet är Kimmo Rumpunen, forskare i växtförädling. Han berättar att det bland annat görs försök att korsa körsbär med plommon och att förädla äpplen med rött fruktkött rakt igenom.

– Det som är på gång just nu är en korsning av svenska och amerikanska blåbär. Om man lyckas skulle man få ett lättodlat blåbär som är enkelt att skörda och innehåller alla de nyttiga antioxidanterna som finns i de svenska blåbären. Ett superblåbär helt enkelt.