Efter biljakten. Polisens tekniker undersöker platsen vid Triangeln i Malmö där en cyklist blev påkörd av en bilförare som smitit efter en trafikkontroll i Malmö. Cyklisten avled sedan av sina skador.

Inrikes

Gröngölingar får tuffaste jobben

Svenska poliser är unga och oerfarna. Men kan det ­förklara den senaste tidens biljakter och skottlossning?

Det syns fler uniformsklädda på gatorna i dag. Men inte så många med rynkor. Knappast några gråa hår. För några år sedan fanns en debatt om att Sverige hade för få poliser. Efter alliansens satsning på 20 000 poliser har den svenska kåren blivit större, men yngre och mindre erfaren. I dag har en fjärdedel av Sveriges poliser arbetat mindre än fem år. Nästan alla hittas i yttre tjänst.

– De som har minst erfarenhet gör det svåraste jobbet, säger Lena Nitz, ord-förande i Polisförbundet.

Den stora kullen nyanställda framhålls ofta när inte allt verkar stå rätt till inom -polisen. Rikspolischefen Börje Svensson har angett brist på rutin som en förklaring till den låga uppklaringsgraden. Att polisen skjuter oftare har också väckt diskussionen om erfarenhet. Förra året kom det in sextio anmälningar om avlossade tjänstevapen. Dubbelt så många som de senaste årens statistik.

– Polisyrket är ett erfarenhetsyrke, många saker kan man inte lära sig i boken. De som vi brukar kalla poliser med blåljus i blick betraktar polisskolan som en transportsträcka innan de får ägna sig åt det riktiga polisarbetet. De behöver verkligen äldre kollegor, säger Rolf Granér, polisforskare på Linnéuniversitetet.

Men bland dem som arbetar på gatorna har åldersblandningen minskat. Problemet är strukturen inom organisationen. Nästan alla andra jobb inom polisen kräver några år i yttre tjänst. De som har gjort de där åren går gärna vidare. Skiftarbetet sliter, och får de med familj att söka sig till skrivbordsjobb.

– Den samlade bilden är att yngre -poliser är osäkra. Det leder antingen till att man blir mer försiktig, eller att man tar i lite mer och vill bevisa sin dådkraft, säger Rolf Granér.

Erfarenhetsdiskussionen kom direkt efter biljakten i Malmö förra veckan. Det var som en amerikansk film, sa vittnena efteråt. Jakten gick förbi Triangeln, en av stadens mest trafikerade platser, ett stråk där gångtrafikanterna gärna chansar på rödljusen, klockan fem en vardagseftermiddag. Den 20-årige bilföraren körde på två personer. En 61-årig man dog, en yngre man skadades. Föraren häktades och åklagaren vid riksenheten för polismål utreder polismannen för tjänstefel.

Poliserna är för unga, med för liten erfarenhet av utryckningskörning, lät analyserna efteråt.

Några månader tidigare sköt en polis tio skott in i ett gym vid Humlegården i Stockholm, efter att ha jagat rånare beväpnade med atrapper. Bara tur gjorde att ingen kom i vägen. Två skott hade varit mer rimligt än att ladda om magasinet och fortsätta skjuta, sa andra poliser efteråt.

Åter talades det om erfarenhet.

Samma sak förra sommaren, när en 22-årig mc-förare körde ihjäl sig efter att ha jagats av polisbilar och helihopter. På polisernas egen film efteråt kunde man se dem köra om i innerfilen i 200 kilometer i timmen.

– Hehe, det var ju kul det här, sa en av dem.

Det visade sig efteråt att inblandade -poliser i alla händelserna skulle kallas erfarna. Polisskytten i Humlegården beskrevs som rutinerad, med sina sex år i yrket. Det säger något om resten av -kåren. Poliserna bakom mc:n fick samma beskrivning: rutinerade. Malmö-polisen arbetar som yttre befäl och har 25 års erfarenhet som utryckningsförare. Ändå kom – innan det stod klart vilka poliser som var ansvariga – pratet om åldersfördelningen. Uppenbarligen behöver det funderas på fler saker än ålder inom den svenska polisen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera