Aktuellt

Skandal utan stank

Återigen avslöjas fusk med datummärkningen på mat. Frågan är: Vem mår dåligt av det?

Aftonbladet har kopierat »Uppdrag Gransknings« stora avslöjande om Icas ommärkning av köttfärs från 2007 och visat att det fortfarande inte går att lita på förpackningsdatum. Ost har markerats med kryss (i stället för köttfärs med klisterlappar) och visat att osten märkts med upp till en månad senare förpackningsdatum än vad som verkligen är sant. Nu kan visserligen ost tjäna på att lagras. Men ändå. Det kan ju kunden själv få välja.

Att välja själv verkar dock vara lättare sagt än gjort. Konserver, som åtminstone håller länge, innehåller höga halter av det hormonstörande ämnet bisfenol. Det åt sig Svenska Dagbladets reportrar/försökskaniner fram till. Det sämsta av två världar var förra veckans nyhet om att minst 20 år gamla köttkonserver sålts i Sverige. Mat som bestod av härsket Bisfenol.  Samtidigt släpps varningsrapporter om hur mycket mat som slängs i Sverige. Ungefär en fjärdedel av det som hamnar i varukorgarna slängs sedan i soporna. 100 000 ton mat slängs till och med innan de har haft chansen att hamna i några varukorgar. Hyllorna töms på produkter som har ett par dagar kvar innan bäst före-datum eftersom ingen kund vill ha dem.

Så vad göra? Kanske kan det finnas reahörnor i butikerna där mat med kort, rättmärkt, datum säljs till kunder som inser att bäst före betyder just det. Som vet att det enklaste sättet att avgöra om mat är bra eller dålig är att lukta, smaka och känna på produkterna. Det går också att börja följa Livsmedelsverkets rekommendationer bättre och äta mer frukt och grönt. Där finns inga förpackningsdatum som kan vara fel. Och enligt en ny undersökning från Lunds universitet förlänger det dessutom livet. Eller så kan man bara börja leva efter det gamla ordspråket: Lite skit rensar magen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera