Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

Granskarnas granskare granskad

Justitiekanslern har haft många roller i historien. Senast som tv-kändis.

Måndagen var återkomsternas kväll. Den väntade: JR och cowboyhatten dök upp i nya »Dallas« tillsammans med Bobby och Sue Ellen. Den oväntade: Göran Lambertz.

Femtiofem minuter efter JR var i TV4 satt förre JK i »Aktuellt« och påstod att Tomas Quick troligen visst var skyldig till några av de mord han friats för. Lambertz – numera domare i HD – dränktes i tv-historiens djupaste suckar av sin frenemy Leif GW Persson.

En justitiekansler ska bland annat övervaka rättsväsendet. Men när ämbetet kom till i början av 1700-talet var han först kungens ombudsman. Sedan ständernas. Regeringens. Han har fungerat som justiteminister och som riksåklagare. Sverige har haft 43 stycken, Göran Lambertz var den första med en medie­strategi. Hans ledord var öppenhet.

Folk inom rättsväsendet var ständigt ilskna på honom. En jurist som spred sina åsikter och bildade opinion – så gör man inte i Sverige. Jurister och rättsforskare anklagade honom för att uttala sig på lösa grunder, innan hans utredningar var klara. Thomas Bodström fick en gång frågan om han ville sparka Lambertz och svarade:

– JK går inte att avsätta.

Det är nästan sant. JK är skyddad av sin fullmakts­anställning.

En domare i HD däremot, kan granskas av den nya JK. Vilket det kanske blir läge för efter denna veckas debatt.

Lars Ohly är Twitter-ilsk på Göran Lambertz. Leif GW Persson säger att gamle JK:s uttalanden håller på att ge honom hjärnblödning. Billy Butt kräver hans avgång i Dagens Juridik. Så förvandlas rätts­debatten till såpa.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera