»Det är ett lite darrigt läge på bokmässan nu«

Text: Johan Såthe

Foto: Angelica Zander

Vägen till drömmen att jobba med kulturfrågor var inte spikrak. 36-åriga Maria Källson gör i dagarna sitt första år som ansvarig för Bokmässan. Hon är i grunden ekonom och har tidigare jobbat på Stockholmsbörsen och sedan med marknadsföring och pr för Köksriket i hemstaden Lidköping. Att ta jobbet som vd för Rörstrands Museum AB var ett första steg mot att jobba med kultur. Efter fem år var det dags att ta ytterligare ett steg, som chef för Bokmässan i Göteborg.

Innan hon fick jobbet fick hon genomgå flera intervjuer och personlighetstester. Resultaten visade en hängiven person som gillade att jobba i grupp. Och brann för sakfrågorna. En ganska rättvisande bild, tycker Maria Källson som konstaterar att det nya arbetet delvis påminner om det hon gjort tidigare.

– Rörstrand har en stor betydelse för Lidköping, precis som Bokmässan är viktig för Göteborg. Det handlar nästan om att förvalta en tradition och ett kulturarv, förklarar Maria Källson när vi ses för en lunch på Gondolen under en av hennes tjänsteresor till Stockholm.

Hon tror att hon kommer mer till sin rätt i kultursektorn nu än som ekonom, fast att kunna räkna har man nytta av i alla jobb.

Bokmässans siffror är imponerande: 100 000 besökare, 400 seminarier, medverkande från 20 länder, runt 3 000 programpunkter, 2 000 författare och föreläsare. Förra året omsatte företaget Bok & Bibliotek i Norden 77 miljoner kronor, där även Mediadagarna i Göteborg (MEG) och Nordiska Skolledarkongressen ingår.

– Mässan är fullbelagd och ytan är så stor som den är. I mitt uppdrag ingår att få mässan att leva hela året. Jag tror att vi kan utnyttja vårt starka varumärke bättre.

Om mässan är fullbelagd kan ni höja priserna. Lyder inte marknadslogiken så?

– Jo, så är det väl i teorin. Men det finns utställare på mässan som vi är väldigt ­angelägna ska vara med, som Svenska PEN, Författarförbundet och flera andra. Utan dessa blir det helt enkelt inte lika bra. Det är variationen som gör Bokmässan så intressant. Det är inte så enkelt att man höjer priset och låter de som kan betala vara kvar.

Maria Källson menar att det är just för att branschen i huvudsak är koncentrerad till Stockholm som det är viktigt att mässan hålls i Göteborg. Själva resan och miljö­ombytet är en del av lockelsen.

– Många bor i anslutning till mässan, man är ute på kvällarna och umgås. Det blir informella möten vid frukosten. Jag tror att många gillar det där, plus att allt är samlat på en relativt liten yta. I Stockholm hade det blivit en grej på dagtid.

Så ni lever med ett ständigt hot om att få en konkurrent?

– Vi välkomnar konkurrens, det är alltid bra. Det har gjorts en del försök genom åren. Men det är inte så lätt att göra en bra bokmässa som man kanske kan tro, det kräver väldigt mycket hårt arbete.

Att det är just hon som har tagit över som chef tror hon inte märks alls.

– Bokmässan är i dag ett väloljat maskineri som fungerar otroligt bra, det finns massor med drivna människor som är otroligt sakkunniga. För mig handlar det mest om att vara med och se och lära och förstå de olika mekanismerna. Men nästa år tror jag att det märks att jag har tagit över. Det finns planer på att bredda verksamheten, ganska radikalt …

Hur tänker du då?

– Det är lite småhemligt, men vi flirtar med en industri som ligger rätt nära bok- och förlagsindustrin. Tanken är att mässan inte bara ska handla om böcker.

Menar du musik och film?

– Det var det du som sa, haha!

Bokbranschen står inför att göra samma resa som musikvärlden har gjort. Att hitta en hållbar position i den nya digitala världen där den gamla tidens affärsmodell med försäljning av fysiska varor är under stark press. Kommer läsplattorna att ersätta pappersböckerna? Eller finns det plats för båda? Ämnet ska behandlas under flera av mässans seminarier.

– Det är klart att vi funderar på vad den här utvecklingen betyder för bokmässan. Just nu är det ett lite darrigt läge, man vet inte vart det här tar vägen.

Hur läser du själv?

– Jag läser vanliga böcker. Eftersom jag pendlar mellan Lidköping och Göteborg och åker väldigt mycket tåg lyssnar jag på ljudböcker också. Det är perfekt när jag är ute och går med hunden eller tränar långdistanslöpning.

Löpningen är en hobby sedan många år, men så många lopp har det inte blivit. Förra året sprang hon halvmaran Göteborgsvarvet, nu är siktet inställt på ett maraton.

Vad blir ditt jobb under mässan?

– Det undrar jag med! Haha. Det är nog många som river och sliter i en. Jo, jag kommer nog vara lite mottagningskommitté. Nästa mässa ska det vara rumänskt tema, så redan i år kommer en delegation från Rumänien för att kolla hur det funkar.

Fakta | Rimmad lax på Gondolen

Bjuden på lunch: Maria Källson.
Aktuell: Ny mässgeneral på Bokmässan i Göteborg.
Åt och drack: Rimmad lax med dillstuvad potatis och isvatten.
Stod för notan: Johan Såthe, som också åt lax och drack mineralvatten.
Var: Gondolen i Stockholm.
Fotograferade: Angelica Zander.