Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren

Cyklingen, simningen och den heliga löpningens affischnamn: Lisa Nordén.

Livsstil

Den heliga treenigheten

Vem är egentligen bäst – simmaren, cyklisten eller löparen? Svaret är såklart triathleten.

Det började med en vadslagning på en ö i Stilla havet. Vem är egentligen mest vältränad – simmaren, cyklisten eller löparen? En tidig februarimorgon 1978 radade femton tappra män upp sig på startlinjen i Honolulu. 11 timmar, 46 minuter och 58 sekunder senare – eller nästan fyra kilometer i öppet vatten, 18 mil i sadeln och 42 195 meter till fots – korsade tidernas första Ironman mållinjen.

Från den stunden var triathlon den ultimata sporten. Då för de tuffaste tuffa som ville mäta sig med varandra, numera även för motionären som vill ha den mest allsidiga och varierande träningen.

– Intresset har ökat ordentligt i flera år men blommat ut på allvar nu i sommar, ­säger Svenska Triathlonförbundets generalsekreterare Ola Silvdahl.

För den breda publiken stavas genombrottet Lisa Nordén. 28-åringen från Kristianstad som var nio tusendelar från ett historiskt OS-guld i London och bara dagar senare kunde defilera hem Stockholms första VM-deltävling. Men vad Ola Silvdahl talar om är något annat: om triathlonföreningar som ploppar ur marken likt svampar, om rekordökningen av aktiva och tävlingarna som bara blir fler och större.

Den mest kända, Kalmar Triathlon, fick i år som första tävling i Skandinavien rätt att kalla sig Ironman. Och de 1 600 platserna till nästa års upplaga sålde slut på tre dagar.

Allt enligt planen. Det finns nämligen en sådan, en fyraårsplan, som förbundet formulerade 2008 för att göra svensk ­triathlon till »den mest kända och populära konditionsidrotten«. Då var det knappt någon som trodde dem.

– Målen var skyhögt satta. Vi pratade om fördubblingar och tredubblingar. Men i dag har vi i princip uppnått alla mål, säger Silvdahl.

Till och med Lisa Nordéns OS-medalj fanns med i dokumentet. Fyra år innan det blev verklighet.

Snart, i december, åker ett gäng entusiaster till Kanarieöarna för att träna om dagarna och formulera en ny fyraårsplan för svensk triathlon om kvällarna. Nu gäller det att göra sporten lika populär bland ungdomar.

– Jag sätter min högra hand på att ­triathlon kommer att fortsätta växa i Sverige, säger Ola Silvdahl.

 

Fakta | Tre bedrifter

1. När Lisa Nordén tog OS-silver i London sprang hon sista milen på 33 minuter och 42 sekunder – snabbare än någon kvinnlig svensk löpare på årsbästalistan.

2. Simmaren och Paralympicstjärnan Anders Olsson ställde 2009 upp i Kalmar Triathlon. Tiden: under elva timmar – vilket innebar världsrekord för rullstolsburna.

3. I september i år genomförde kapten Sunita Williams världens första triathlon i rymden ombord på den internationella rymdstationen ISS.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera