Aktuellt

Äta? Vadå? Helst inget alls.

Tvätta händerna när du är riktigt glad. Eller när du tröttnat på matlarmen.

Hela våren har de sträckt på sig, matpuritanerna, och sagt att synden för dem som väljer färdigmat straffar sig själv när det dyker upp hästrester i köttbullarna eller fläsk i kebaben. Så har de mixat sin bärsmoothie och tipsat om närodlat. Men om man ska lyssna till veckans nyhetsrapportering verkar det inte så lätt att grunda sin moraliska överlägsenhet på korrekta matval.

Bären i frysdisken är kopplade till ett av de största utbrotten av hepatit A någonsin. I mjölk från Arlas mejeri i Linköping har det cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin spårats. Och ny forskning från IVL Svenska Miljöinstitutet visar att närodlad mat har liten klimatpåverkan.

Nu är det väl inte bara av klimatskäl människor har börjat tipsa om att tiden för att plocka ramslök, maskrosblad och nässelskott är inne. Men inte ens den renläriga trenden verkar gå säker i dessa matskandaltider. Självplockarnas katedral, restaurang Noma i Köpenhamn, har toppat listan över världens bästa krogar tre år i rad med sin strikta princip om närodlade och klassiskt nordiska ingredienser. Men när brittiska mattidningen Restaurant Magazine presenterade rankningen i måndags hade de förlorat topplaceringen. Kanske beror nederlaget på att sextiotvå gäster blev matförgiftade i februari. Vid en inspektion anmärkte danska myndigheter på att det saknades varmvatten för de anställda att tvätta händerna i.

Så vad ska man äta? Helst inte något alls, uppenbarligen. Om man nu ändå ska peta i sig något bör man – efter lärdom från Noma – åtminstone tvätta händerna först. På tisdag firar världshälsoorganisationen WHO, lämpligt nog, internationella handhygiendagen.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera