Ökenstad. Black Rock City byggs upp varje år till festivalen Burning Man.

Utrikes

Stekare utan gränser

Festivalsommaren måste planeras. Till Burning Man kommer ingen oförberedd.

Visst, det är maj och tjälen har inte lämnat jorden. En sensommarfestival i stekheta Nevadaöknen känns långt borta. Men för den som vill njuta av drömska ökenkonstverk, gå nakna i en hel vecka eller åka i en tio meter hög eldsprutande bil är spontanitet ingen dygd.

En resa till Burning Man kräver sin planering.

Vad är Burning Man? Inbitna fans vägrar att svara på den frågan. Du måste uppleva det, säger de. Men om man ska försöka är det som en film: en blandning av ökenromantiken i »Mad Max« och den perversa mexikanska staden i Quentin Tarantinos »From Dusk Till Dawn«. Libertarianer, hippies, konstnärer, arbetare, tjänstemän, till och med företag på team-building, åker varje år till en tom punkt på kartan – 54 mil öster om San Francisco – och bygger upp Black Rock City.

Här finns bokstavligen ingenting. Endast mikroskopiska livsformer går att hitta i den vita sanden.

Man måste alltså ta med sig en hel del. Hundratals liter vatten, skidglasögon, mat för nio dagar, lampor och cyklar är bara lite av det som är nödvändigt. Otroligt nog brukar allt fungera. Medan Burning Man pågår finns allt som en stad har att erbjuda: gator, flygplats, radio, tempel, papperstidning, vägverk, kraftstationer. Det enda som saknas är pengar. Allt från alkohol till cykellampor skänks bort från deltagare till deltagare.

Hippievarning? Ja, lite. Men festivalen är inte ens antikapitalistisk. Silicon Valley ligger bara 50 mil västerut och det märks. Programmerarna och företagsledarna är nästan lika många som konstnärerna. För ett par år sedan publicerades faktiskt en vetenskaplig artikel på Stanford som försökte visa hur viktiga festivalens värderingar har varit för uppkomsten av lokala företag som Google och Facebook. Här utesluts ingen, och vill du tjäna miljontals dollar om året är det inga problem – bara du inte gör det under den här veckan.

Sugen? Då gäller det att börja genast om du ska hinna till Burn Night. Det är kvällen då trästatyn av »The Man« brinner. Därav namnet på festivalen.

Tänk bara på att ingenting får lämnas i öknen. Du måste släpa med dig allting hem igen.

Fakta | Tre Burning Man-begrepp

Leave No Trace. Alla deltagare har ansvar för att öknen hålls ren och för att plocka upp skräp, även om det inte tillhör dig.

Piss Clear. Med över 40-gradig hetta har »kissa klart« blivit ett begrepp så viktigt att festivalens mest långlivade nyhetstidning tog sitt namn efter det.

Exodus. När alla ska åka hem blir det kaos. Tiotusentals bilar och husbilar ska trängas på en liten smal landsväg och köerna blir timslånga.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera