Välkommen till verkligheten

Jalla jalla, lera åt alla!

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Varje år samlas livsstilsliberala kändisar och Silicon Valley-entreprenörer i Nevadaöknen för att delta i festivalen Burning Man. De bor i tält och ägnar sig åt konst, musik och ”self-expression”. Mot slutet av evenemanget bränner de en staty av ”the Man” – en symbol för mainstreamsamhällets auktoriteter – i föreställningen att de själva är väsensskilda från dessa.

I år drabbades öknen av ett plötsligt skyfall. Två eller tre månaders regn föll på bara ett dygn mellan fredagen och lördagen och campingen förvandlades till lervälling. Vägar och flygplats tvingades stänga, vilket lämnade över 70 000 besökare strandade i öknen med uppmaningen att ransonera vatten, mat och bränsle. Vissa bestämde sig för att trotsa uppmaningen och ge sig ut på de leriga vägarna; andra väntade tills organisatörerna givit klartecken att inleda ”Exodus-upplevelsen”.

Tankarna går osökt till Fyre Festival, en bluffestival som arrangerades av svindlaren Billy McFarland, marknadsfördes av Instagramkändisar och slutade på blöta madrasser i gamla armétält efter att banden, cateringen och övriga inblandade hastigt dragit sig ur. McFarland släpptes nyligen ur fängelset och har redan börjat förbereda lanseringen av Fyre Festival II.

Kanske befinner vi oss i början av festivalfenomenets nedgång och fall. Eller så blir det hotande kaoset en extra krydda för deltagarna. En svensk medieprofil som av incitamentsskäl här inte nämns vid namn passade till och med på att marknadsföra sitt Burning Man-äventyr i DN: ”flykten var fysiskt krävande”, skrev han, och ”jag såg folk göra saker i leran som jag aldrig kommer glömma.”

***

Text:

Toppbild: AP