Livsstil

Uppstudsigt

Möjligen ger de bra ­träning. Eller så är hoppskorna bara ett sätt att se garanterat löjlig ut.

Zooma in på valfritt medelklassigt villaområde i Sverige med hjälp av Google Maps, och du skall finna stora cirklar i långa rader. Det handlar förstås om barnfamiljernas favorit, studsmattan, som trots årliga larm om  hopprelaterade personskador inte tycks dala i popularitet.

För vuxna som inte vill slåss med barnen om trampolinen finns nu ett alternativ. Det handlar om Kangoo Jumps, pjäxliknande skor med 20 centimeter höga fjädrandeskenor undertill. Med känguruskorna på fötterna studsar man fram, antingen utomhus eller hos något av de gym som erbjuder aerobicsliknande gruppträning med instruktör. Det ska enligt uppgift vara möjligt att hoppa 70 centimeter högt och 2,5 meter långt.

Trampolinskorna uppfanns i rehabiliteringssyfte, eftersom de anses vara skonsamma mot kroppen. På 1990-talet plockades idén upp av den schweiziske entreprenören och ingenjören Denis Naville som lanserade den studsiga skon i rent träningssyfte. Trenden fick fotfäste i Östeuropa och det dröjde ganska många år innan den nådde Sverige. För ett par månader sedan skrev amerikanska The New York Times om den nya, tokiga kängurutrenden på Manhattan.

– De som provar blir helt crazy. Det är så roligt och så enkelt och man svettas som aldrig förr. Ändå är det skonsamt för kroppen och passar även de med känsliga knän och ryggar, hävdar Jorge Mix, aerobicsinstruktör och Kangoo Jumps officiella representant i Sverige.

För den oinvigde kan det se lätt obehagligt ut att vingla omkring på de höga skenorna. Men Jorge Mix förklarar att de är bredare än en vanlig sko och har bra stöd runt vristen, varför det är ovanligt att man ramlar. För den uppmärksamhetstörstande motionären kan känguruskorna komma väl till pass. De som testat att studsa fram på söndagspromenaden vittnar om många nyfikna blickar och skojfriska kommentarer. Men den som är rädd att se lite löjlig ut kanske gör bäst i att välja gymnastikskorna. Och frågan är hur länge det dröjer innan trampolinkängorna förpassas långt in i garderoben tillsammans med alla andra revolutionerande träningsredskap som lanserats genom åren.

Fakta | Trendiga träningsredskap

Balettstången. Grundläggande balettövningar vid stången som kombinerar graciösa rörelser med muskelstyrka.

Foam Roller. Den cylinderformade skumrullen är atleternas favorit för att mjuka upp stela och spända muskler.

TRX/Jungle Gym. Två olika varianter på temat linor med öglor som används för att träna funktionell styrka och bålstabilitet.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera