Feministiska initiativ

Text:

Det svenska feministlägret har vuxit de senaste veckorna. Ulf Lundell – känd »Lilla gumman«-antifeminist för en hel Fittstim-generation – förenade sig med kvinnokampen när han klagade på Gert Wingårdhs arton meter höga konstverk Himlatrappan.

– Det är en erigerad fallos med stöttor. Fallossymboler hör inte hemma på Österlen, sa Lundell till SVT och fortsatte:

– En kukmätarkulle. Typiskt män att hålla på med torn och fallossymboler.

Ja, Ulf Lundell spelade genuskortet för att kritisera konstverket som enligt uppgift från mannen som trivs bäst i öppna landskap ger fri insyn i hans hem.

Svenskt Näringsliv gjorde honom sällskap i arbetet för kvinnornas sak när Kommunals busstrejk drog igång strax före midsommar. Företagens företrädare verkade tycka att även Kommunals kvinnor borde få bättre villkor:

»Kommunal tar strid för en välbetald, mansdominerad grupp. Bussförare har näst högst lön inom Kommunal«, twittrade Svenskt Näringsliv, och tyckte budskapet var så viktigt att de betalade twitter för att skicka ut det även till sådana som inte självmant valt att följa organisationen.

Även välfärdsvinsterna har fått Svenskt Näringsliv att tänka feministiska tankar. Motståndet mot privata vinster i skola, vård och omsorg är att vara emot kvinnors företagande, det är inte rimligt att de ska behöva stå tillbaka när männen får tjäna skattepengar på sina snöröjarmaskiner och grävskopor. Så brukar det låta ungefär.

Det pågår ju tydligen ett könskrig i Sverige, om man ska tro Dagens Nyheters kultursida. Dessa starka sidbytare tyder, får man anta, på att den antifeministiska sidan är på väg att kapitulera.