»Att showa brukar vara väldigt uppskattat«

Text:

Foto: TT

– Jag tillträder mitt i en valrörelse, det blir en stor utmaning. Viktigast är att förstå de behov som finns i näringslivet. Och inte minst att skapa förståelse för att näringslivet är basen för vår välfärd. Den förståelsen är inte brett förankrad i dagens Sverige. En gång i tiden var vi en småföretagarnation, i dag är Sverige en nation av anställda.

Saknar du aldrig att arbeta som läkare?

– Inte numera. Det var väldigt roligt men jag insåg när jag bytte jobb till läkemedelsbranschen att man som läkare bara hjälper en människa i taget. Om du tar fram nya läkemedel kan du hjälpa många fler på en och samma gång.

Och vem hjälper du som vd för Svenskt Näringsliv?

– Om jag får vara lite högtidlig kan man väl säga att som chef för Svenskt Näringsliv kan man hjälpa hela Sverige.

Kvotering – för eller emot?

– Principiellt är jag emot. Det är viktigt med aktiva ägare och de måste få fatta korkade beslut. Jag är frustrerad att det går så långsamt framåt, men jag vill inte kvotera. En lösning är att i allt större utsträckning använda sig av rekryteringsfirmor, då breddas rekryteringsunderlaget.

Hur tror du att samarbetet med LO kommer att fungera?

– Jag har stor erfarenhet av fackliga kontakter och mina erfarenheter är goda. Fackförbund är generellt sett ansvarsfulla och jag hoppas att det även ska gälla för LO som helhet.

Du har bland annat uppmärksammats för att du tycker om att klä ut dig och uppträda på scen inför dina anställda. Är detta något du ska fortsätta med på Svenskt Näringsliv? 

– Tycker om och tycker om. Att bjussa på sig själv brukar vara väldigt uppskattat. Jag tycker det kan vara kul att uppträda ibland och det brukar vara populärt. Faktum är att det redan var en etablerad tradition inom Praktikertjänst när jag började jobba där. Jag kan inte lova att jag kommer att showa för Svenskt Näringsliv.

Fakta | Carola Lemne

I maj efterträder Carola Lemne Urban Bäckström som vd för Svenskt Näringsliv. Hon är från början narkosläkare, har jobbat inom läkemedelsindustrin, som vd för Danderyds sjukhus och sedan 2008 har hon varit vd för Praktikertjänst.