Grandios grannsamverkan

Text:

Den välvilligt inställda kan hävda att det är ett hälsotecken att invånarna bryr sig så mycket om sin huvudstad att de ids engagera sig i alla byggprojekt.

Nu är det planerna på ett Nobelcenter på Blasieholmen som möter mäktigt motstånd. I en SvD-artikel avslöjas att även familjen Wallenberg, en av miljardbyggets huvudfinansiärer, motsätter sig byggnaden i dess nuvarande form.

Wallenbergarna, som via Investor äger grannkåken Grand Hôtel, är en maktfaktor att räkna med på holmen. Men de är inte de enda i grannskapet som kan sätta käppar i hjulet. Även storägaren i Handelsbanken, Fredrik Lundberg, tar strid. Han är nämligen rädd att hans intilliggande fastighet ska sjunka i värde om projektet blir verklighet, enligt SvD. Och de mäktigaste grannarna av dem alla, kungaparet på andra sidan pölen, är också skeptiska till en så modernistisk byggnad mittemot Kungliga slottet.

När det gäller att värna hus och hem skys inga medel. Vare sig det gäller träd som pajar sjöutsikten (bara att plugga in giftampuller eller såga ner i skydd av mörkret) eller störande sirener från ambulanser (bostadsrättsföreningar på Kungsholmen har stoppat utbyggnaden av akutintaget på Sankt Görans sjukhus).

Har grannarna dessutom snälla vänner är lyckan gjord.

Serietecknaren Jan Lööf har tidigare deltagit i kampen mot nya Slussen. I våras valde han dock att erkänna det verkliga motivet bakom sitt engagemang. I tidningen Södermalmsnytt konstaterade han:

– Ja, alltså, det där handlade ju om att min polare Carl Johan (De Geer) får så dålig utsikt.

Med Slussen som facit ser det inte särskilt ljust ut för Nobelbygget på Blasieholmen.