Ånga für alle

Text:

Foto: Bezav Mahmod

Det är något med bastubad som får utövarna att bli nästan fanatiska. Ett elixir de inte kan vara utan under årets kalla månader. Ända sedan medeltiden har de varma baden varit populära i kalla, norra Europa.

Bastubadande har sedan länge förknippats med vårt grannland i öst. Den finska saunan, med de obligatoriska björkruskorna och iskalla bad för att svalka kroppen från den mycket höga temperaturen, är inget för veklingar (eller personer med hälsoproblem).

Inte så konstigt kanske att det finska bastubadet på senare år fått hård konkurrens av det tyska dito. Aufguss, som ungefär betyder »hälla på«, är en mer spaifierad variant av bastubad. Väldoftande eteriska oljor blandas med vatten som sedan hälls på den varma hällen och skapar doftsensationer för alla sinnen. Men det räcker inte. Denna ritual kräver även en saunameister, en utbildad bastumästare, som häller på oljorna och med hjälp av en fläktande handduk styr de varma luftströmmarna till badarnas belåtenhet. En genomsnittlig aufguss-session varar mellan fem och femton minuter, då det är strikt förbjudet att öppna bastudörren och släppa ut de åtråvärda ångorna. Vanligt är att badet har olika doftteman, som skog, citrus eller kaffe. En del aufgusspass innehåller också någon form av kroppspeeling med salt och olja eller krossad is.

Som i alla subkulturer med självaktning så anordnas det förstås tävlingar även i bastubad. SM i freestyle och klassisk aufguss avgjordes i höstas på St Jörgen Park Resort på Hisingen. I mästerskapen tävlar bastumästare om att ge de badande en stark helhetsupplevelse och juryn bedömer alltifrån presentation och bemötande till dofter och handduksviftteknik.

För den hugade bastubadaren gäller det att minnas några universella förhållningsregler. Tvaga dig innan. Badkläder är förbjudna. Minimera springet. Sitt på en handduk.

Fakta: Basta på tyska

1. Ribersborgs kallbadhus i Malmö har eteriska oljor i bastun onsdagar till söndagar. Jul, Piggelin och Skolkrita är bara några av doftvarianterna.

2. Hellasgården i Nacka erbjuder aufguss måndagar och torsdagar. På lördagarna finns lite lyxigare sessioner med teman som Nordens kall och Hola Mexico!

3. Storsjöbadet i Östersund har en stor aufgassmeny med teman som Mintextrem, Tropical, Stilla natt och Kung Bore. Tisdagar till söndagar.