Nato + ö = nyhet

Text:

Någonting har hänt med styrkeförhållandena på Östersjön. År 2015 började nämligen med att Gotland tillfälligt petades ner från tronen som den mest medialt överbevakade ön på de sju haven – av Åland.

Gefle Dagblad avslöjade att Sverige under kalla kriget planerade att besätta ögruppen om Sovjetunionen invaderade Finland. Äntligen hände något på ögruppen som inte hade med skattefri sprit att göra.

Grejen var bara att uppgifterna fanns med i dåvarande SvD-journalisten Mikael Holmströms bok »Den dolda alliansen – Sveriges hemliga Natoförbindelser« – som kom ut för fyra år sedan.

Det kan säga en del om förlagets bristfälliga marknadsföringsinsatser, men kanske ännu mer om det nymornade intresset för Natoanslutning. 

Svenska Dagbladets ledarsida – som uppenbarligen inte är så snabba med att läsa de böcker som deras kolleger skriver – lät den före detta riksdagsledamoten Hans Lindblad skriva en op-ed om den »okända svenska planen«. Även finska nyhetsbyrån FNB gick igång, och berättade att Gefle Dagblad nu »grävt fram den topphemliga historien«.

Samtidigt spelar det väl mindre roll om nyheten inte var en nyhet. Efter Nordkalk, den där hamnen i Slite och åtskilliga Almedalsveckor vill väl alla svenskar stifta bekantskap med en ö som inte är Gotland. 

Fokus kan dra sitt strå till stacken och avslöja att finländska regeringen vid ett tillfälle under andra världskriget ville ge bort Åland till ryssarna – för att i gengäld kunna behålla Porkkala. Det framgår av ett telegram som svenska ambassaden skickade till Stockholm 1944, något som gjorde Per Albin Hansson mäkta förbannad.

Det där står förvisso i Henrik Arnstads biografi över Christian Günther – som kom ut för nio år sedan. Men vem bryr sig?