»Jag har inte bråkat med Skatteverket«

Text: Brita-Lena Ekström

Bild: Bezav Mahmod

På väg till restaurangen har jag en plan. Jag vill få min gäst att diskutera riskkapitalisternas skamfilade anseende. Björn Savén, även kallad »Mr Riskkapitalist«, har själv sluppit de värsta påhoppen. Men hans långa erfarenhet i branschen gör honom lämpad att bemöta kritiken och förklara varför just riskkapitalister skulle vara bra för Sverige. Jag anar att han hellre pratar om sitt företag IK Investment Partners. Men det är värt ett försök. Björn Savén halar upp visitkortet ur kavajfickan och ut slinker ett SL-kort. Jodå, han åker tunnelbana både i Stockholm och London där huvudkontoret finns.

Varför får han och hans kolleger så mycket skäll?

– Om man ser det i ett långt perspektiv så är vi en relativt ny företeelse och det väcker alltid misstro.

Björn Savén har fått in sin halstrade röding och dricker en klunk vatten. Sen ger han en liten historielektion om hur det var under de första åren när det moderna svenska bankväsendet etablerades i Sverige för hundrafemtio år sen. Hur ägare och företrädare också då bemöttes med kritik och skepsis.

– Jag tycker att vi är på god väg att vända den kritiska bilden av riskkapitalister. Sen kan man också säga att det inte är så lätt att vara bankdirektör heller i dagar som dessa.

– Alla i vår bransch har insett hur viktigt det är med transparens. Inte bara mot investerare utan också gentemot omvärlden, lägger han till.

Vi har blivit ombedda att inte plåta under vårt samtal. »Jag tappar koncentrationen.« Så vi börjar med fotograferingen. Björn Savén tar en tugga och verkar inte det minsta besvärad av att ta regi. Han har hållit på i 25 år och skalat ner sitt engagemang i bolaget till att vara ordförande på deltid. Att vara i den politiska hetluften verkar inte skrämma veteranen. Han konstaterar kort och gott att under de första femton åren var han rätt ensam om att förklara och försvara riskkapitalsbranschen. Björn Savén verkar inte ha några som helst problem med detta självpåtagna uppdrag.

– Det är så vansinnigt roligt att vara med och skapa företag och värde.

Han hävdar också att den här ägandeformen passar mycket bra i övergången från industri till tjänste- och servicesamhälle.

– Den omvandlingen är otroligt viktig för Sverige, och den mår bäst av många olika utförare.

Björn Savén verkar gilla att dra historiska paralleller, som när han ska lägga ut texten om kundanpassning oavsett om det gäller transportbandet på flygplatsen, gymmet eller äldreboendet.

– General Motors förstod att man måste bygga olika bilar till olika kunder och inte hålla på som Henry Ford och bara hålla på med T-forden.

Han menar att ägandeformen spelar en stor och viktig roll; att det går fortare och lättare att hantera de olika kundbehoven för ett riskkapitalbolag.

Det var i slutet av 1980-talet som Björn Savén bestämde sig för att satsa på riskkapitalbranschen. Det skedde tillsammans med SEB. Efter några år frigjorde han sig från banken i samband med den svenska bankkrisen. Industri Kapitals grundare såg till att byta namn till IK Investment Partners för att låta förstå att satsningar på 2000-talet handlar mer om tjänster och service än industri, samt att investeringar gjordes över hela norra Europa, inte bara i Skandinavien. 30 procent av investeringarna finns i dag inom industriföretag och 86 procent av de nuvarande investeringarna har sin bas utanför Sverige. Björn Savén räknar upp vilka investeringar som har varit bra; av ett 90-tal har ett 40-tal gått riktigt bra, lika många har haft en bra utveckling och fem sex fall har det gått dåligt.

Han svingar sig med lätthet från ämne till ämne. Berättar att han är »jätteintresserad av teknologi« och funderar mycket på hur steget från idé till business ska gå till.

Hans svenska nätverk är stort efter alla år i näringslivet, styrelseposter i börsbolag och platsen som ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Rikedomen då, vad har den gjort med honom som människa? Björn Savén svarar lite undflyende att »jag har jobbat på som vanligt«.

– En del använder frihetskänslan av att ha mycket pengar till att gå in i nya, unga företag och bli affärsänglar. För mig är det mer intressant att vid sidan om investera i skog och mark.

Skatteverkets uppmärksammade fejd med kända svenska riskkapitalister tog nyligen en ny vändning. Högsta förvaltningsdomstolen underkände skatteverkets krav på upptaxering. Det handlade om sammanlagt över en miljard.

– Jag har inte bråkat med Skatteverket. De har bara drivit en annan linje.

På en punkt har Björn Savén rätt. Riskkapitalister är alltjämt något nytt, som det svenska systemet inte har tagit till sig fullt ut.

Fakta | Röding på Strandvägen

Bjuden på lunch: Björn Savén, »Mr Riskkapitalist«, ordförande i IK Investment Partners.

Aktuell: 66:e plats på Veckans Affärers miljardärslista. Ser ut att slippa upptaxering på hundratals miljoner.

Åt och drack: Halstrad röding med grillad och stuvad spetskål, kaprisbär, kavring och syrad lök.

Fotograferade: Bezav Mahmod, som tog burgare på högrev och Coca-Cola.

Bjöd på lunch: Brita-Lena Ekström, som också åt halstrad röding.

Var: Milles, Strandvägen 1.