Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Aktuellt

Hjälp! Borg slåss med svärd!

Exminister Anders Borg tar hjälp av »Star Wars« för att reda ut ett och annat.

Bli inte trygg av goda opinionsmätningar, planera hur reformernas effekter slår i förhållande till valen och lita aldrig på LO. Det har Anders Borg lärt sig efter att ha vunnit valet 2010 och förlorat 2014. Förra veckan publicerade World Economic Forums sajt hans valanalys.

Den före detta finansministern – som för två år sedan i ett porträtt i den här tidningen jämförde Sverige med »Sagan om Ringen«-landet Fylke och sig själv och några andra med inflytande över ekonomin med den beskyddande hjälten Aragon – har i sin nya analys gått över till att använda »Star Wars« som referens.

Anders Borg beskriver entreprenörer som en armé som varje samhälle behöver mobilisera. Under rubriken »May the force be with you« förklarar han att den som vill göra strukturella reformer behöver »release the force of entrepreneurship«.

Rollfördelningen i detta spel är inte helt tydlig, men det verkar som om Borg själv är läromästaren Obi-Wan Kenobi – eventuellt lika viktig för ekonomisk politik som John Maynard Keynes – och resten av världens finansministrar är Luke Skywalker. Entreprenörerna är deras lasersvärd.

Vilket får Anders Borgs lista över moderaternas misstag att framstå som lite mindre ödmjuk.

Den som tycker att det är ett demokratiskt problem att så få förstår sig på statsbudgetar och ekonomiska reformer skulle kunna tycka att det är onödigt att det krävs kunskaper i både »Sagan om Ringen« och »Star Wars« för att begripa Anders Borg. Men det är ju skönt att någon har börjat jobba bort svenska politikers internationella rykte som helt ointresserade av kultur.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera