Dyrt bestyr

Text:

Bild: Fredirk Sandberg, Jonas Ekströmer/TT

Det började egentligen 1981, med en lady Diana invirad i fluffigt vitt. Det var som en saga. Det kostade 30 miljoner pund och 750 miljoner tv-tittare följde evenemanget. Förlovningsringens safirer och diamanter gnistrade i närbilderna.

Det var en brytpunkt. Plötsligt blev det accepterat att visa upp sina pengar och sätta sig själv i centrum. Sen dess har bröllopsfebern bara ökat.

Branschen, bröllopstidningarna och etnologerna är överens om att vi lägger mer tid, pengar och energi på att planera den stora dagen än någonsin tidigare. Bröllopsforskaren Eva Knuts berättar att standardbröllopet som kostade 50 000 kronor 2001, gick på närmare 100 000 kronor 2006. Företaget Bröllopsakademin gör varje år en kundundersökning på bröllopsmässor och årets resultat säger att 39 procent av stockholmarna som ska ordna fest har en budget på minst 200 000 kronor. Ökningen är i det närmaste explosionsartad.

Flera företag som erbjuder lån utan säkerhet har egna sektioner för bröllopslån och på nätforum diskuteras om det mest förmånliga helt enkelt är att utöka sitt bostadslån.

Ungefär 50 000 par väljer varje år att knyta äktenskapliga band, ett antal som ligger på en historiskt hög nivå sedan sex år tillbaka.

De borgerliga vigslarna blir fler medan trossamfundens bröllop blir allt färre.

En förklaring till att många väljer bort kyrkan kan vara att vigselakten ses som en individualiserad angelägenhet. De förbestämda instruktionerna om lust och nöd och Jesu visdomsord får stå tillbaka för dikter, personliga löften och inhyrda artister.

Sofia Hellqvist, som på lördag gifter sig med prins Carl Philip, fångade trenden perfekt när hon beskrev sitt kommande bröllop för TT:

– Jag tror att vi har försökt sätta en röd tråd. Det har varit val av allt ifrån blomster till musik. Jag tror att det får oss att känna trygghet, när vi väl står där. Att det inte är någon annan som har gjort det, utan det är vårt, i alla led.

Tove Leijon driver Bröllopsakademin och är professionell bröllopskoordinator. Hon har en krass syn på de väldokumenterade drömmarna om att hitta sitt eget uttryck.

– Första gången man träffas säger alla att de vill ha något annorlunda och personligt, men sedan slutar det alltid med samma sak; vit klänning och hela paketet. I detaljerna kan man våga lite mer, vilket går att förfina eftersom det inte är ovanligt med två års framförhållning.

prinspar

Påkostade bröllop är inget nytt fenomen. På medeltiden slaktade man grisen för att bjuda det finaste huset kunde uppbringa. En generös fest ansågs ge en god start på samlivet. Dock har ordningen förändrats en del sedan dess. Det som tidigare var en start är numera ett slags kulmen på det gemensamma livet, en manifestering av sin lycka.

– Att gifta sig blir som en hobby. Man kanske går en kurs i tårtdekoration och lär sig scrapbooking, eller anmäler sig till en gemensam danskurs. Det blir något som paret kan samlas omkring, säger Eva Knuts som är etnolog och har skrivit en avhandling om bröllopets betydelse.

– Jag tror att vi behöver tillfällen för glitter och glamour i våra liv, annars hade nog bröllopen försvunnit, säger Eva Knuts.

Giftermålet hade förvisso en mager tillvaro på 1970-talet, när det skälldes på för att vara småborgerligt och reaktionärt. Gifte man sig skulle man helst bjuda på chili con carne och sätta ljusen i tomma vinflaskor. Äktenskapet ansågs av många som förljuget.

I dag har vi vant oss vid att det tar slut, det betraktas inte som någon katastrof. Skilsmässotalen följer äktenskapen och schablonbilden att hälften av alla äkta par går isär verkar stå sig. Då kan man gifta om sig.

– »En gång i livet« är en effektiv marknadsföring för att man ska satsa allt. Eller åtminstone »sista gången i livet«, säger Eva Knuts.

Hon ser också att de senaste årens kungliga bröllop påverkar oss, inte minst sätter det trender. Sofias blomval kommer att återkomma i buketter över hela landet resten av sommaren. Men exponeringen normaliserar också fenomenet; i dag får man försvara sitt val att inte gifta sig, i stället för tvärt om.

– Man skulle kunna tänka sig en ny generationsrevolt. Men jag tror att männi-skor i dag känner att de närmar sig traditionen med en ironisk touch. Man gör det till ett individuellt val med en blinkning som säger »vi är inte så här egentligen«. Även om vi har fyrarätters middag i dag så kan vi äta chili con carne i morgon, säger Eva Knuts.

FAKTA | Många säger ja nu

 Andra lördagen i juni brukar vara den mest populära dagen för giftermål.

 Det är även dagen för Skansens drop-in-bröllop, som lockar fler människor för varje år.

 Drop-in-bröllop finns över hela landet, i små församlingar, inom Svenska kyrkan eller vid -evenemang som till exempel veteransbilsträffar.

• 47000 par gifte sig förra året. 24000 par skilde sig.

• 33 år är medelåldern för kvinnor som gifter sig för första gången. 36 är medelåldern för män.

• 39% av stockholmarna som skulle ha fest angav en budget på minst 200 000 kronor.

• 33.3 % gifte sig i Svenska kyrkan.

• 46% av paren gifte sig sommartid