»Det är bra att jag inte har kunskap om ämnena«

Text: Sara Martinsson

Bild: Ida Knudsen

»Jag kan ju säga som så, att det var inte precis mina starka ämnen i skolan.«

Kattis Ahlström svarar på frågan hur hennes egen relation till vetenskap ser ut. På det lunchtimmestimmiga söderfiket där hon sitter vid bardisken är hon omgiven av en stor fotoutställning med Södermalmsprofiler. Hennes ex, musikern Niklas Strömstedt, är ett av de inramade ansiktena. Han påminner från sin plats på väggen om en tid som känns som länge sedan, där tv-stjärnan Kattis Ahlström figurerade flitigt i kändispressen. När hon nu gör comeback som programledare i SVT:s Nobelstudion är rollen bekant men ämnet nytt. Själv ser hon sin i princip obefintliga erfarenhet av att arbeta med vetenskap som en tillgång:

– Vi siktar inte bara in oss exakt på det som pristagarna belönas för, utan vi försöker se på vad deras forskning kan betyda i ett vidare perspektiv. Sätta vetenskapen i ett sammanhang. Att jag inte har någon egen kunskap om ämnena är desto bättre. Om jag lyckas förstå det vi vill berätta om då kommer tittarna också att kunna förstå.

I dag är Kattis Ahlström i och för sig fortfarande en sådan som cafégästerna vrider på nacken för att kika en extra gång på. Men hon är långt ifrån lika allmänt bekant som hon var kring och efter millennieskiftet, när hon ledde melodifestivaler, stora välgörenhetsgalor och av tv-kritikerna ofta kallades Sveriges bästa programledare. De tre åren som generalsekreterare på Bris har tvättat hennes ansikte från de mest omedelbara kändisdragen. Från 2012 till i våras har hon axlat den tunga rollen som medförde att hon blev ansvarig för flera större omställningar i föreningen. Mest uppmärksammat när hon tog beslutet att ta bort de frivilliga jourtelefonisterna som under lång tid svarat på utsatta barns samtal på föreningens hjälplinje. Många av dem som engagerat sig ideellt blev upprörda.

– Det är ett väldigt speciellt uppdrag att tala med barn på det sättet. Man får en så direkt kontakt. Vissa nöjer sig med att skänka pengar. Andra vill känna att de verkligen själva gör skillnad. Så många blev väldigt besvikna över att de inte fick vara kvar. Men på ett sätt var det ett lätt beslut att ta. Jag tror så oerhört mycket på att vi måste ha utbildade människor som talar med de barn som hör av sig till Bris och till exempel säger att de inte vill leva längre. Jag blir gärna motbevisad, men till dess är jag helt säker.

Kattis Ahlström har själv suttit i jourtelefonen och pratat med barn som behöver stöd. Hon vet precis hur stark känslan av att få vara den som gör skillnad kan vara, och ser samma drivkrafter att agera personligen speglas i de senaste månadernas många frivilliga initiativ att hjälpa flyktingar. Hon känner också den där krampen inombords, att hon vill hjälpa till genast, här och nu. Samtidigt är hon orolig för hur insatsernas fokus under kristider, som de vi befinner oss i nu, kan bli för intensivt riktat åt ett och samma håll.

– Om någon gång så är det ju nu våra barn behöver få in trygghet i sina liv. För att de ska kunna vara öppna, för att det inte ska bli de här klyftorna mellan människor. För att djup, livsfarlig rasism inte ska kunna växa fram. I allt det hemska som händer just nu glömmer vi bort att många av barnen som ringer till Bris är extremt frustrerade. Om vi inte fångar upp de här barnen, ser till att de får känna sig lyckade i skolan, känna att de spelar roll, så får vi intoleranta vuxna i framtiden.

Vassa programledare med samhällsengagemang har historiskt visat sig vara topprekryteringar i politiken. Kattis Ahlström säger att ingen precis har ringt och bett henne bli kulturminister, men att hon fått frågan om det flera gånger.

– Jag tror att jag skulle bli besviken på att politikens processer tar så lång tid. Jag gillar ju att leda och styra företag. Och om man tänker på Sverige som ett företag så har vi just nu väldigt många missnöjda medarbetare. En medarbetarundersökning i dag skulle inte ge något roligt resultat. Och då känner jag att utifrån den utgångspunkten är risken att bli besviken själv och att göra andra besvikna för stor för att jag ska vilja ge mig in i politiken.

Viljan att göra skillnad tar hon dock med sig tillbaka in i det nya tv-jobbet. Nobelstudion ska bli infotainment av den klassiska skolan. Public service i dess renaste form:

– Eftersom jag gjort både nöje och mer seriös tv tror jag att SVT hoppas på att jag ska kunna länka ihop de där världarna. Göra det svåra mer lättsamt. Vissa ämnen är ju på något sätt som att de bara är för vissa människor. Men vetenskapen berör alla, och då måste vi anpassa hur vi berättar om den så vi kan nå så många som möjligt. Det är en demokratifråga.

Lunch med Fokus | Böngryta på Rival

Bjuden på lunch:  Journalisten och före detta Bris-chefen Kattis Ahlström.

Aktuell: Efter att tidigare i år ha lämnat uppdraget som generalsekreterare för Bris är hon nu tillbaka i rutan. I samband med att Nobelpriserna delas ut leder hon SVT:s Nobelstudion.

Åt: Vegetarisk böngryta med bulgur.

Bjöd på lunch: Sara Martinsson, som drack kaffe.

Var: Café Rival på Södermalm i Stockholm.

Fotograferade: Ida Knudsen.