En liten stuga på landet – och i stan

Text: Fabian Midby

Bild: Bornstein Lyckefors

Kanske jämförs de bäst med poesi på bundet versmått, där formens många begränsningar sätter fart på arkitekternas kreativitet. Arkitekternas musa är i så fall Stefan Attefall, den kristdemokratiske bostadsminister som 2014 uppgraderade normerna för hur stort en får bygga på sin tomtmark utan bygglov, från 15 till 25 kvadratmeter.

Det var tio kvadrat som gjorde skillnad. Nu tävlar arkitekterna om hur mycket som går att få in på den lilla ytan. Den tillåtna takhöjden på 4 meter gör det möjligt att bygga sovloft och förvandlar därmed den lilla gäststugan till en fullt fungerande bostad.

»Mikrohus är ett roligt arbete för en arkitekt, alla drömmar om funktionalitet och form fast i mindre och mer lätthanterlig skala« , säger arkitekten Thomas Sandell, på Sandellsandberg, som bland annat ritat flera mikrohus i kollektionen Samtida Torp åt fritidshusspecialisten Sommarnöjen.

Att bo kort, smalt och lågt lockar de unga, miljömedvetna och trendiga som hyr eller köper prefabricerade stugor eller bygger själva efter ritningar. Husbygget blir billigare och att bo på liten yta hushåller med energi, resurser och mark.Enligt Boverket så bor 94 procent av Sveriges befolkning i en kommun med bostadsbrist.

Anders Larsson, doktor i landsbruksvetenskap på SLU, har visat att Sverige är ett av länderna i Europa med störst antal hårdgjord yta (täckt av ogenomträngligt material) per invånare. Följaktligen bör mark i svenska städer värderas högre för sin potential till bostadsbyggande än i dagsläget.

I bland annat Bromma och Huddinge har attefallshus byggts och sålts som bostadsrätter, av byggföretag, vilket i det överhettade huvudstadsområdet mycket väl kan vara ett prisvärt alternativ, med trädgård, till en etta.

Ermitage

Ermitage

Ett mikrohus  på Trossö, ritat av Parisbaserade Septembre, med fokus på detaljer såsom förvaringsutrymme under sängen. Stora fönster ger ordentligt med ljus. (Foto: Alphonse Sarthout/Septembre)

co-25

c/o 25

Isoleringen är i ekologisk fiber av återvunnet glas, botten i förzinkad stålplåt och undergolv av vattenbeständig board i detta miljömedvetna hus från Sommarnöjen. (Foto: Sommarnöjen)

Lovkojan

Lövkojan

Jägnefält Miltons lövformade paviljong är designad för ett skogslandskap, där trämaterialet tagits fram lokalt. (Foto: Jägnefält Milton)