De är Kultursveriges 75 mäktigaste

Text: Redaktionen

1) Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister

Alice-Bah

Hon sitter inte bara på Kultursveriges fetaste plånbok, den senaste tiden har hon också visat att hon vill göra något med pengarna. Ny filmpolitik, ny schvung för arkitekturscenen och nya medel till den regionala kulturen är några av satsningarna som gör att hon toppar listan.

2) Lena Glaser, programdirektör SVTLena-Glaser

När SVT-bossen Hanna Stjärne lade ansvaret för underhållning, kultur och drama på denna person, hivade hon ut sig själv från listan. Landets största kulturinstitution, med en budget för främst nyskrivet drama på över en halv miljard, vilar nu på hjärnan bakom SVT Play.

3) Anna Serner, vd Svenska FilminstitutetAnna-Serner

Med den nya helstatliga filmpolitiken blir den mäktiga kaptenen på Gärdets betongskuta än mäktigare. Institutet ska utforma stödet till svensk film och de kommande två åren dela ut drygt 430 skattefinansierade millar. Utser filmkonsulenterna, bland andra listans nr 39.

4) Alicia Vikander, skådespelare och grundare av produktionsbolagAlicia-Vikander

Med rollen i »The Danish Girl« fick hon Sveriges första Oscar i skådespeleri sedan Ingrid Bergman. Sedan dess en superstjärna som lär Jimmy Fallon att dricka nubbe. Vill med sitt bolag Vikarious Productions stärka kvinnor i filmvärlden.

5) Benny Fredriksson, vd Kulturhuset StadsteaternBenny-Fredriksson

Har makten över Kulturhuset – huvudstadens vardagsrum. Dessutom tyngsta kulturnamnet i styrelsen för Statens kulturråd med 2 miljarder kronor att fördela. Grälet med listans 63 visar att han har ett finger med i allt.  

6) Horace Engdahl, ledamot av Svenska AkademienHorace-Engdahl

Har gått från ständig sekreterare, till ständigt aktuell. Bok, bildningsresa i SVT med listans nummer 20 och snart monolog på Dramaten. Har efter bråken med exet – listans nr 12 – stärkt sin roll som finkulturens Malena Ivarsson.

7) Eirik  Stubø, chef DramatenEirik-Stub0

Ett och ett halvt år har gått sedan den geniförklarade norrmannen tog över landets anrika nationalscen och nog levererar han. Med moderna tappningar av Bergman och Hamlet-lajv i marmorfoajén visar han dessutom att han åtminstone står med en fot i 10-talet.

8) Sara Stridsberg, ledamot av Svenska AkademienSara-Stridsberg

Utnämningen till ledamot på stol nummer 13 var som grädde på moset för denna redan lovordade författare. Har med sin säregna blandning av fiktion och verklighet funnit en egen genre och eget språk. Hennes dramatik sätts regelbundet upp på Dramaten.

9) Daniel Birnbaum, överintendent och chef Moderna museet StockholmDaniel-Birnbaum

Han är museichefen som vet hur man ska locka såväl en kräsen konstpublik som barnfamiljer som söker något i stil med Gröna Lund. Som årets Kusama-utställning. Har svensk samtidskonsts viktigaste grindvaktspost.

 

10) Max Martin, producent och låtskrivareMax-Martin

Frågan är om det går att bli mer framgångsrik inom sin genre än denna musikproducent. I år mottog han Polarpriset. Tillsammans med bortgångne Dag »Denniz Pop« Volle skapade han det svenska musikproducentundret, och han är än idag en inspiratör för nya generationer av hitmakare.

11) Åsa Linderborg, kulturchef AftonbladetAsa-Lindeborg

Bossar över kultursidorna på Sveriges största tidning som ofta får en enorm viral spridning. Inte minst tack vare de osande kulturbråk hon själv sätter i gång. Doktor i historia som dessutom har ett eget aktat författarskap, vilket premieras i listan. Visst minus detta år för tjänstledighet.

12) Ebba Witt-Brattström, litteraturprofessor, kritiker och författareEbba-Witt-Brattstr0m

På frågan ”Kommer aldrig över min tröskel”, svarade hon: ”Min exman”. Sedan dess har relationen till listans 6 ledsagat oss i allsköns debatter om kärlek, kön och kulturmän. Med sin romandebut »Århundradets kärlekskrig« tar hon sig högt på vår lista. Förlagd av listans 33.

13) Sara Danius, ständig sekreterare Svenska AkademienSara-Danius

På stol nummer sju och ständig sekreterare. Dessutom hyllad kritiker och författare, liksom styrelseledamot på Dramaten och i Nobelstiftelsen. Sjukskriven sedan januari, vilket gör att hon åker ner aningen på listan.

14) Björn Wiman, kulturchef Dagens NyheterBj0rn-Wiman

Kulturchef med bakgrund i kvällstidningsvärlden vars kultursida har fortsatt monopol på de riktigt stora debatterna. Inte sällan startade av listans nummer 41. Värnar om god litteraturkritik vilken hålls uppe av Jonas Thente bland andra.

15) Hans Rosenfeldt, manusförfattare
Hans-Rosenfeldt

Med hans hyllade tv-serie »Bron« blev britterna som tokiga i Scandi noir och Öresundsbron ett hetare turistmål än Frihetsgudinnan. Sedan Netflix i våras köpte rättigheterna till hans nya serie »Marcella« ligger världen öppen för kriminalförfattaren som hittade en egen röst i tv-mediet.  

16) Zara Larsson, artist
Zara-Larsson

Har gått från att vara Popmusiksveriges framtid till att göra succé också i USA. En hel generation har dessutom valt henne till feministisk ledstjärna och samhällsengagerad ögonöppnare. Arvtagare till listans nummer 22 och överöst med priser bara det senaste året.

17) Lars Lerin, konstnär
Lars-Lerin

En av Nordens främsta akvarellkonstnärer med egen konsthall i Värmland. Hans lågmälda vänlighet har gjort honom till landets mest folkkära person. Hörs och syns överallt. Vann två Kristaller för »Vänligen Lars Lerin« och upplät utställningsyta till Mikael Persbrandt.

18) Lars Norén, författare och dramatiker
Lars-Noren

Ohotad gigant inom svensk dramatik som får det han vill få uppsatt i princip var som helst. Särskild favorit hos listans nummer 7. Också ständigt aktuell som hyllad poet och fruktad dagboksförfattare – tredje delen av »En dramatikers dagbok« kom ut i augusti.

19) Peter Nyrén, programbeställare SVT
Peter-Nyren

Han har stora skor att fylla efter att den begåvade Christian Wikander lämnade jobbet som dramachef i augusti. Men den nya programbeställaren för drama och underhållning är ingen nykomling. 2006 tog han över rollen som programchef för underhållning på SVT Fiktion efter listans 15. Dubbad av listans nummer 2.

20) Liv Strömquist, illustratör
Liv-Str0mquist

Började som smal feministisk seriemakare, och regerar nu i stort sett i alla grenar. Ständigt aktuell på teaterscenen, i poddar, på kultursidor och som genretänjande tecknare. Fick mycket uppmärksamhet för bildningsresan hon gjorde med nr 6 på SVT i våras. Väljer gissningsvis annat sällskap nästa gång.

21) Emma Jonsteg, arkitekt och vd för UtopiaEmma-Jonsteg

Denna färgstarka arkitekt vägrar låta sin kår backa in i anonymitetens trista vrå. Med podd, debattnerv och ett nystartat nätverk för värdeskapande stadsbyggnad ger hon den skjuts åt arkitekturen som listans nummer 1 drömmer om. Toppar listan över tidskriften Rums maktmänniskor.  

22) Robyn, artist
Robyn-Carlsson

Stakade ut vägen för en hel generation artister när hon tog kommandot över det egna konstnärskapet och dess ekonomi. Hon fortsätter att utvecklas och tänja gränser, inte minst genom sina samarbeten med artister som Röyksopp. Ryktet att hon jobbar på nytt album räcker för att hon ska placera sig högt på denna lista.

23) Pernilla August, regissör och skådespelare
pernilla-august

Hon är skådespelaren som ställde sig bakom kameran och blev en av våra mest hyllade regissörer. Efter Guldbaggen med »Svinalängorna« har hon nu tjusat såväl biopublik som kritikerkår med sin omtagning av Hjalmar Söderbergs kärleksdrama »Den allvarsamma leken«.

24) Stefan Forsberg, vd Stockholms konserthusStefan-Forsberg

Han är trumpetaren som blev den mäktigaste spelaren inom klassisk musik. Förutom att vara chef för Stockholms konserthus svingar han också klubban inom Svensk Scenkonst. Var som jurymedlem i Polarpriset med och röstade fram listans nummer 10 till årets vinnare.

25) Eva Beckman, programbeställare SVT
Eva-Beckman

Med den nya programdirektören på plats – listans nummer 2 – gick hon från kulturchef till beställare av kulturprogram och svingade sig därmed upp ytterligare i makthierarkin på SVT. Utgör ihop med listans nummer 41 den svenska kulturjournalistikens mest självklara maktsyskonduo.

26) Jonas Gardell, författare
Jonas-Gardell

En allkonstnär som tronar inom såväl litteratur, film, teater och underhållning, en bredd som premieras på denna lista. Han har lika stort nätverk som genomslag på landets kultursidor. Just nu överallt med sin jubileumsföreställning »30 år tillsammans«.

27) Karin Olsson, kulturchef Expressen
Karin-Olsson

Tog som 30-åring över kulturchefsstolen på Getingen och har sedan dess lyckats skapa stort intresse för sin kultursida utan att dränera den på kvalitativt innehåll. Ivrig försvarare av den klassiska kritiken som trots Nils Schwartz frånfälle, lyckas hålla nivån uppe.

28) Håkan Hellström, artist
HAkan-Hellstr0m

Två gånger på raken satte denna spjuveraktige Taube-epigon publikrekord på Ullevi. När han i augusti släppte nytt album som bjöd på en musikalisk helomvändning var det bara att ta sjömansmössan i hand. Göteborgspojken gör vad han vill och har en ojämförlig maktbas.

29) Daniel Sandström, litterär chef Albert Bonniers förlag
Daniel-Sandstr0m

Med kulturmän som Lars Norén och Leif GW Persson på sin utgivarlista kan den litterära chefen på Sveriges största förlag sova gott om nätterna. Men han låter sig inte förslappas utan lyfter även fram smal samtidslyrik, såsom Athena Farrokhzad.

30) Magdalena Malm, chef Statens kulturråd
Magdalena-Malm

När auktionssajten Barnebys listar konstens mäktigaste hamnar denna konstkunniga institutionschef högt upp. Hennes innehållsliga inflytande puttar ut Staffan Forssell, generaldirektör för kulturinstitutionen som delar ut 2 miljarder i stöd varje år, från listan.

31) Karl Ove Knausgård, författare
Knausgard

Det har gått fem år sedan sista delen i »Min kamp«-serien och tyst väntar Knausifansen på nya alster som kan väcka liv i litteraturdebatten. Norrmannen fortsätter att lågintensivt men enträget ge ut sin norska litteraturskatt på svenska. I höst aktuell med årstidsböcker.

32) Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara/Stadsteatern
Farnaz-Arbabi

Tillsammans med Gustav Deinoff leder hon den numera fristående Unga Klara och fortsätter i Suzanne Ostens radikala anda att utforska unga människors tankevärld. Och med den äran. Seglar upp som en av våra främsta regissörer.

33) Eva Gedin, förlagschef skönlitteratur Norstedts
Eva-Gedin

Förra året sjösatte hon Millenniumuppföljaren, i år ger hon ut kritikerrosade storsäljare som Elena Ferrante och listans nummer 12. Ses som det anrika förlagets litterära garant när det nu köpts upp av ljudboksförlaget Storytel.

34) Gunilla Kindstrand, ordförande konstnärsnämndenGunilla-Kindstrand

Kulturjournalisträv med fingrarna överallt. Högsta hönset i Konstnärsnämnden som ansvarar för drygt 150 miljoner kronor och bär landets konstliv under armarna. Dalar på listan sedan hon sa upp sig som kulturchef för Mittmediakoncernens 29 tidningar.

35) Martina Montelius, chef Teater Brunnsgatan 4
Martina-Montelius

När hon tog över teater Brunnsgatan Fyra från sin mor (nr 42) tog hon också över rollen som landets mest stilsäkra leverantör av svart humor. Har utvecklat scenen både politiskt och konstnärligt vid sidan av sitt eget författarskap. Flitig poddare och kulturskribent.

36) Gert Wingårdh, arkitekt
Gert-Wingardh

Det går inte att komma runt denna göteborgare med smak för det våghalsiga när den mest egensinniga samtidsarkitekturen ska ringas in. Slår inte av på takten trots stjärnstatus och fem Kasper Salin-pris i rockärmen. Sitter bland annat i juryn för Växsjös nya stadshus.

37) Jonas Hassen Khemiri, författare
Jonas-Hassen-Khemiri

Vart han sig i Sverige vänder, står hans lycka i hans händer. Han har en av vår tids starkaste författarröster och hans alster – romaner och pjäser – hörs och syns överallt. Brett nätverk. Möter en växande publik på andra sidan Atlanten.

38) Peter O Nilsson, kulturområdeschef Sveriges radio
peter-o-nilsson

Som ansvarig för SR:s kulturjournalistik och drama sitter han på en upphöjd post i kulturlivet. Radioteatern, under ledning av Malin Axelsson, genomgick nyligen en uppfräschning och heter numera SR Drama.

39) Baker Karim, långfilmskonsulent Svenska filminstitutet
Baker-Karim

Filmregissör och manusförfattare som tillsammans med kollegan Yaba Holst utgör filminstitutets mäktiga långfilmskonsulentduo. Hans styrelseplats i Kungliga Operan ger extra maktpoäng. Med den nya filmpolitiken är det oklart om hans makt kommer öka eller minska.

40) Richard Herold, litterär chef Natur & KulturRichard-Herold

Stiftelseägda Natur & Kultur har bättre förutsättningar att hålla på det konstnärliga och litterära än konkurrenterna. Har stärkt sin position inom kvalitetsutgivningen genom förvärven av Weyler förlag och prestigeförlaget Atlantis.

41) Åsa Beckman, biträdande kulturchef Dagens Nyheter
Asa-Beckman

Kultursidorna når inte de kommandohöjder de en gång gjorde, men Dagens Nyheter kommer närmast och Åsa Beckman bestämmer vem som ska släppas fram. En innehållsväktare av rang. Syster Eva, 25 på listan, gör detsamma för SVT.

42) Kristina Lugn, ledamot av Svenska Akademien
Kristina-Lugn

Få har gjort högkulturen så folklig som denna poet, dramatiker och akademiledamot. Uppträder på samma självklara och fundersamt ångestladdade sätt när hon läser sina dikter till musik, som när hon deltar i tv-debatt.

43) Daniel Ek, vd Spotify
Daniel-Ek

Spotify är fortfarande den populära musikmarknadens moderna gigant, men artisterna har börjat muttra om ersättningarna och konkurrensen hårdnar från bland annat Apple. Fler vill vara med och bestämma vad vi ska lyssna på.

44) Kenneth Kvarnström, danschef Stockholms stadsteater
Kenneth-Kvarnstr0m

Den finlandssvenske koreografens verk dansas över hela världen. Gjorde i somras hyllad regidebut med »Maratondansen«, där han fick tolv vanliga skådespelare att dansa. Tilldelades i år ett av de fem Ganneviksstipendierna på 500 000 kronor.

45) Kerstin Ekman, ledamot av Svenska Akademien (deltar ej)
Kerstin-Ekman

Läst och hyllad akademiledamot, som inte har förlorat i inflytande av att inte ha deltagit i Akademiens arbete sedan Rushdieaffären för 27 år sedan. Central i litterära akademin Samfundet De Nio, där hon – för andra gången – tog plats 1993.

46) Jan Gradvall, kulturjournalist
Jan-Gradvall

Populärkulturens Horace Engdahl, som startade fanzinet Jörvars Gosskör, bildar näringslivets piltar varje vecka i Di Weekend. Sitter i Musikverkets konstnärliga råd som delar ut 25 miljoner per år och i styrelsen för Lars Winnerbäcks nyponstipendium på 100 000 kronor.

47) Ruben Östlund, filmregissör
Ruben-0stlund

I ständig kamp med nummer 49 om vem som är främst. »Turist« nådde sista gallringen i Oscar 2015, Roy Anderssons »En duva satt ...« gick inte vidare 2016. Satt i prestigejury i Cannes.

48) Rakel Chukri, kulturchef Sydsvenskan
Rakel-Chukri

Med rötter i plantskolan Lundagård har hon skapat sin egen arena för skribenter med sting i debatten. Vårens konflikt med Ann Heberlein – som ansåg att Chukri uppmanat henne att tona ned kritiken mot islam – skapade både anhängare och kritiker.

49) Roy Andersson, filmregissör
Roy-Andersson

»En duva satt...« tog sig inte vidare till den lista på nio icke engelskspråkiga filmer som kunde få en Oscar. Men Roy Andersson har en särställning i svensk filmkonst tack vare sin originalitet och sina nätverk.

50) Ann-Sofie Back, modeskapare
Ann-Sofie-Back

Sveriges mest inflytelserika kläddesigner kastar sig mellan det avantgardistiska och det kommersiella. Inget tema är för känsligt att förvandla till något bärbart. När hennes första Stockholmsbutik Backdoor öppnade i år, blev det genast en artikel i amerikanska Vogue.

51) Johan Renck, regissör av musikvideor
Johan-Renck

Madonna, Robbie Williams, Beyoncé – listan på världsstjärnor som valt Johan Renck till regissör för sina musikvideor är rena adelskalendern. Hans omtalade video till David Bowies »Lazarus« släpptes den 7 januari 2016, bara tre dagar före artistens död.

 52) Gunnar Ardelius, chef Författarförbundet
Gunnar-Ardelius

Författarförbundets ordförande, som själv haft romaner nominerade till Augustpriset, formulerar sina kollegers intressen i allt från yttrandefrihetsfrågor till frågor om ersättning för digitala rättigheter. Vice ordförande för Författarfonden som delar ut 130 miljoner kronor årligen.

53) Klas Östergren, ledamot Svenska Akademien
Klas-0stergren

Som relativt ny akademiledamot har han visat att han tar uppdraget på allvar och har snabbt blivit en central ledamot. Hans samlade noveller gavs nyligen ut och påminde om hans särställning som svensk novellförfattare. Generationer av unga författare in spe ser honom som sin Hemingway.

54) Tomas Eskilsson, vd Film i Väst
tomas-eskilsson

Film i Väst är en storspelare i den svenska filmbranschen och Tomas Eskilsson är medveten om sin makt. Orädd att dela sina åsikter, senast när Svensk filmindustris excesser avslöjades.

55) Jason Diakité, artist
Jason-Diakite

Få har på samma sätt använt sin kraft som artist till att bredda och utveckla sitt inflytande i flera sfärer. Han har kontroll över sin karriär och samarbetar med andra, t ex listans nummer 65, för att främja det han tror på. Hans självbiografi »En droppe midnatt« kommer i november.

56) Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet
lisa-irenius

Efter drygt ett och ett halvt år har hon tagit kontroll över sin sida, men det fanns förväntningar på större förändringar. Profilen är inte alldeles tydlig, vilket gynnar den större konkurrenten.

57) Git Scheynius, vd Stockholms filmfestival
Git-Scheynius

Ända sedan starten 1990 Stockholms filmfestivals nav. En relativ doldis som gärna släpper fram andra att tala om festivalen, men med stor makt. Förra året fick hon Ai Weiwei att sitta i juryn. I år kommer Francis Ford Coppola för att ta emot festivalens hederspris.

58) Josefine Tengblad, dramachef TV4 och CMore
JOSEFINE_TENGBLAD

Skådespelaren och producenten fick en rivstart som kanalens första dramachef med serien »Modus«, TV4:s största dramasatsning på tio år. Vill ta upp kvalitetskampen med Netflix och HBO. Nästa år kommer nya storsatsningen »Farang« med Ola Rapace.

59) Klara Lidén, konstnär
Klara-Liden

Installations- och videokonstnären har i flera år tillhört den lilla skaran internationellt erkända samtida svenska konst-närer. Hon finns representerad i museisamlingar världen runt och hennes verk går för stora summor.

60) Yukiko Duke, konstnärlig ledare Stockholm Literature
Yukiko-Duke

Som konstnärlig ledare för Stockholm Literature har hon en central roll i den allt viktigare litterära festivalverksamheten. Dessutom översättare, redaktör för Vi Läser och litteraturtipsare i SVT:s »Gomorron Sverige«. En grindvakt för folkets bokhyllor.

61) Anna Takanen, teater- och scenkonstchef Stockholms stadsteater
Anna-Takanen

Strindberg, Hasse å Tage, Shakespeare och Astrid Lindgren får alla plats när hon formar sin repertoar. Visar på genrebredd och ingår ständigt i nya kreativa samarbeten, den här säsongen till exempel med listans 44. Bryter ny mark.

 62) Malena Ernman, operasångare
Malena-Ernman

Uppdraget att läsa Tennysons »Nyårsklockan« på Skansen är i det närmaste detsamma som att adlas. Årets skiva »Sverige«, släppt på nationaldagen, försöker etablera en vänligare, öppen national-ism. Stridbar, frispråkig, mångsidig, talangfull och folkkär.

63) Marianne Lindberg De Geer, konstnär
Marianne-Lindberg-de-Geer

Striden med listans nr 5 om titeln på Makode Linde--utställningen »Negerkungens återkomst« fick henne att säga upp sig. Men utan den maktpositionen kan hon vara desto mer frispråkig. Hennes sommarprogram om de döda föräldrarna är ett av årets mest omtalade.

64) Frida Westerberg, tf vd Svensk filmindustri
frida-Westerberg

Det tuffa jobbet att städa upp efter skandaler och grabbkultur kräver hårda tag, gott omdöme och tydliga mål. Belöningen ligger i makten över Sveriges filmjätte. I nära samarbete med innehållsansvarig Jenny Stjernströmer Björk.

65) Daniel Sachs, mecenat och ordförande i Dramatens styrelse
Daniel-Sachs

Proventus vd knyter band till kulturvärlden och stöder en del av dess representanter, bland annat genom sin egen stiftelse. Listans nummer 55 sitter i Höj Röstens, det senaste projektets, expertgrupp.

66) Mattias Andersson, chef Backa teater
mattias-andersson

Fortsätter att tänja teaterns gränser på sin egen scen, senast med den omskrivna »The Misfits« och med »Fursten« – Machiavelli för mellanstadiebarn. Även aktuell på Dramaten med »Deformerad persona«, som han skrivit med sin ms-sjuka syster Ylva.

67) Claes Nordenhake, gallerist
Claes-Nordenhake

Sveriges demongallerist på plats i Stockholm och Berlin. Fanns länge i uttagningskommittén för Art Basel och var medgrundare av Berlins gallerimässa ABC. Ett konstnärskap vinner på att ha honom med sig.

68) Eva Bonnier, förläggare Albert Bonniers förlag
Eva-Bonnier

I namnet sitter en inte obetydlig del av makten, men även i det genuina intresset för litterär kvalitet. Inte längre ordförande i Svenska Förläggareföreningen, vilket förklarar nedflyttningen.

69) Birgitta Svendén, chef och vd Kungliga Operan
Birgitta-Svenden

Ingen annan kulturinstitution får summor av den storlek som Operan tar emot av staten. Med en budget på en halv miljard och ett uppdrag att beställa nya verk samlas mycket makt i chefens händer.

70) Monica Förster, designer
Monica_F0rster

Sveriges mest spännande designer har sedan genombrottet för drygt 15 år sedan blandat inspiration från mode och hantverk i sin formgivning av allt från mattor till säten i grävmaskiner. En internationell storhet.

71) Daniel Blendulf, chefsdirigent Dalasinfoniettan
Daniel-Blendulf

Cellisten som började studera till dirigent för tio år sedan har sedan dess blivit ett namn att räkna med. Dirigerade i somras »Carmen« i Dalhalla och möttes av ovationer.

72) Ann-Marie Skarp, förläggare Piratförlaget
Ann-Marie-Skarp

Piratförlagets katalog innehåller kanske sällan verkliga litterära toppverk, men dess chef har makten att föda och underhålla ett författarskap. Krattade manegen för Martina Haags intåg på kultursidorna.

73) Per Sundin, vd Universal
Per-Sundin

Vd:n för Sveriges största skivbolag, dotterbolag i världens största skivbolagskoncern, har 22 skivmärken och gräddan av svenska artister i sitt stall. Dessutom en styrelseplats i förlagsstyrelsen hos listans nummer 75.

74) Pia Kalischer, musikchef Sveriges Radio
Pia-Kalischer

Än har public service en särställning och SR:s musikchef makt över vad vi lyssnar på. Den drivande kraften bakom P3 Guldgalan med dess musikpriser.

75) Dorotea Bromberg, förlagschef Brombergs
Dorotea-Bromberg

En av förlagsvärldens spindlar i nätet. Ett stall av Nobelpristagare och ett finmaskigt nätverk både i Sverige och utomlands. Dessutom en av initiativtagarna bakom den växande Sigtuna Litteraturfestival.

      LÄS MER: Se förra årets lista här

 

Text: Redaktionen