Käpphästar leder sällan tanken vidare

Shakespeare kunde inte ha hittat ett bättre tillfälle för de där knäsvaga stegen i söndags. Det amerikanska presidentvalet överträffade redan alla krav på spänning. Nu har vi fått en tonartshöjning till.

Matematiken, statistiken, demografin – möjligen även logiken – talar emot Donald Trump. Men vi lever i en värld där några stapplande kliv kan väga upp sådana torrheter.

Dramaturgin i årets amerikanska presidentvalskampanj spelar på grundläggande föreställningar om gott och ont, kaos och ordning, hat och kärlek, undergång och utveckling. Det märks på det känslomässiga engagemanget. Men också på att varje händelse tvingas in i fastlagda mönster: Hillary Clintons lunginflammation ligger henne till last bara för att hon är kvinna. Donald Trumps väljare är alla arga, vita, medelålders män. Och så vidare.

Sådana käpphästar är nästan alltid hopsnickrade av någon liten sanning. Men de leder sällan tanken vidare. Själva debatten om en presidentvalskampanj som fastnat i förenklingar och plattheter blir en del av det förenklade och platta. Vi försöker göra vårt bästa för att inte falla in i den lunken.

Ett annat, nästan lika dramatiskt, presidentval står för dörren. I det franska presidentvalet 2007 blev Nationella frontens Jean-Marie Le Pen fyra.
I förra presidentvalet säkrade hans dotter, Marine Le Pen, tredjeplatsen. Efter terrorattentaten i Paris pekade opinionsundersökningarna på att Marine Le Pen skulle ha fått kring 30 procent av rösterna och blivit en av de två kandidaterna i den avgörande andra röstningsomgången.

De flesta svenskar vet inte särskilt mycket om fransk politik eller det franska valsystemet. Nu, när förberedelserna för de franska primärvalen har börjat, reder Nina van den Brink ut ordningarna.

Vad är det egentligen för fel på den svenska polisen? En omorganisation av revolutionära mått tycks ha ställt till med problem som inga skattemiljarder rår på. Och – helt enligt den politiska handboken – ingen kan hållas ansvarig. Alla är inblandade. Mats Holm försöker förstå vad som skett i veckans Fokus.

Ann Heberlein kastar in en brandfackla. Värm er vid brasan eller famla efter brandsläckaren, beroende på läggning.

Text: