Gunnila Bernadotte

Text: Bernt Hermele

Foto: Björn Larsson Ask/TT (2002)

Gunnila Bernadotte är död. Hon var född med silversked i mun och gift med en prins. Men ändå var hennes liv inte allt igenom enkelt.

Sverige är ett litet land. Eliten ryms på ett frimärke, typ. Lägg möjligen till en internatskola. Större är det inte. Ett liv på molnfri höjd är vad många förväntar sig i de här kretsarna.

Gunnila – betoning på första stavelsen – Märta Louise Bernadotte, grevinna af Wisborg, kan tjäna som ett bra exempel.

Hon föddes som Wachtmeister af Johannishus och växte upp på Tista slott i Sörmland. Pappa Nils var greve och hovstallmästare, alltså chef för kungens hästar och fordon. Mamma Märta, med smeknamnet »Hörke«, var friherrinna och född De Geer af Leufsta. »Hörkes« pappa var kungens kammarherre.

Gunnilas bror, Claes, gick på internatskolan Lundsberg tillsammans med bland andra Carl Johan Bernadotte, nuvarande kungens farbror. Första gången Gunnila och Carl Johan träffades var redan 1930, på Tista slott, hon var sju och han fjorton år. Det skulle dröja 58 år innan de gifte sig.

Kungligheter var således inget främmande eller exotiskt hos familjen Wachtmeister, tvärtom. Men det var inte bara de kungliga som familjen Wachtmeister tidigt var hemtam med. »Hörke« var till exempel bekant med Greta Garbo. De träffades på en båtresa mellan New York och Göteborg. Året var 1928. Ibland när Garbo var i Sverige höll sig den skygga filmstjärnan undan på Wachtmeisters slott. Garbo kallade för övrigt Gunnila för »Lasse«, något som även hennes två bröder gjorde.

När filmen »Dunungen« spelades in 1941 på Tista slott var 18-åriga Gunnila stand in för skådespelerskan Gaby Stenberg i de scener hon skulle vara till häst.

På Märthaskolan på Birger Jarlsgatan i Stockholm lärde sig överklassens döttrar att sy kläder och gardiner, bland annat »högklassiga klänningar«. En av eleverna var nuvarande kungens syster, Margaretha. På 1930-talet mannekängade Gunnila här en del. Hon ansågs vara snygg och hade »en underbar hållning«.

Gunnila gifte sig första gången 1942 med Carl-Herman »Bibo« Bussler, som så småningom blev direktör på BP. De fick tre barn. Men även i ett liv på molnfri höjd inträffar, ibland, katastrofer. För paret Bussler inträffade den i början på 1960-talet när dottern Louise var med om en mycket svår bilolycka. Hon var då i 20-årsåldern och hamnade i koma i tjugotalet år. Louise avled först 1986.

Ett par år tidigare, 1981, hade Gunnilas man dött. I den vevan började Gunnila jobba på Engelskt Silver på Karlavägen.

Carl Johan Bernadotte, »farbror Putte« kallad, hade på 1940-talet gift sig med en frånskild kvinna, journalisten Kerstin Wijkmark, vilket hade kostat honom prinstiteln.

»Nu får du klara dig själv i livet« hade Gustav V sagt. Men så veknade kungens hjärta en smula och han öppnade ett etui med sina monogramförsedda cigaretter.

»Ta en grabbnäve, du får inte mer av mig.«

Carl Johans hustru dog 1987 och Carl Johan återupptog kontakten med Gunnila.

»Jag jobbade på Engelskt Silver och då och då kom han förbi och låtsades gå ut med hunden«, har hon berättat för Svensk Damtidning.

Gunnila och Carl Johan gifte sig 1988. Äktenskapet beskrivs som en rörande och exceptionellt lycklig kärlekshistoria. De bosatte sig i Båstad, lämpligt nog på Kungsberga, uppe på Hallandsåsen, där de blev något av Bjärehalvöns kungapar. De satt alltid på kungaläktaren under Båstadtennisen och närvarade på Kammarmusiken i Båstad.

Även Danmark låg dem varmt om hjärtat. Drottning Ingrid var Carl Johans syster och de brukade tillbringa somrarna i Danmark, först hos systern senare hos dottern, Drottning Margarete.

Gunnila sägs ha varit »rådgivare till en stor grupp människor«, däribland Victoria och Carl Philip. Hennes hobby var trädgård och blommor. Beskrivningen av henne är samstämmigt positiv: snäll, humoristisk, trevlig och varm, men en smula opersonlig, kanske ett resultat av hennes personliga integritet, kanske ett utslag av överklassens diskreta charm.

Torsdagen den 29 september hölls begravningsgudstjänst i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Ceremonin var privat, bland annat i närvaro av kungaparet. Gunnila Bernadotte begravs bredvid sin Carl Johan, på den kungliga begravningsplatsen som ligger på ön Karlsborg i Hagaparken. Hon efterlämnar barnen Madeleine och Carl-Fredrik samt Carl Johans barn, Monica och Christian, samt barnbarn och barnbarnsbarn.