twinpeaks

Lynchstämning

Efter 26 år kommer kultserien Twin Peaks tillbaka. Håller fascinationen i sig, och vari ligger den? Erik Augustin Palm sökte svaren i verklighetens Twin Peaks.

Att en klar dag köra bil genom barrträdsdjupet i Snoqualmie Valley norr om Seattle, är överväldigande. Höga douglasgranar täcker synfältet, och i horisonten – mäktiga Mount Si, som enligt den lokala ursprungsbefolkningens sägner utgör mån-guden Snoqualms döda kropp. Denna februarifredag är dalen ovanligt fin och solig med tanke på årstiden – vintrar i Washington är annars notoriskt regngrå. För ett fan av tv-serien »Twin Peaks« blir det hela en imitation av inledningen där huvudrollen, agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan), kör samma sträcka och i sin diktafon kommenterar åsynen: »Jag har aldrig sett så många träd i hela mitt liv.«

Återkomsten av en av vår tids största kultserier har fått mig att göra denna vallfärd – nio år efter det att jag körde de här vägarna för första gången. Seriens fiktiva titelstad ligger här, en hybrid av småstäderna Snoqualmie och North Bend med omnejd. Vid mitt första besök var jag ett av alla fans som länge hade bidragit till seriens hajp via sådant som lokala »Twin Peaks«-festivaler. Log Lady-kostymer! Körsbärspaj! Mjukisugglor! Vi höll krampaktigt fast i ett stycke tv-historia som så vitt alla visste då var definitivt avslutad.

Men nu är det bara månader kvar till återuppståndelsen, den 21 maj på den amerikanska kanalen Showtime.

Handlingen i säsong tre tar vid 25 år efter andra säsongens slut, med FBI-agenten Dale Coopers återkomst till den mystiska lilla staden. De första två säsongerna skildrar invånarnas tillvaro efter mordet på stadens baldrottning, Laura Palmer, där agent Cooper kallas in som hjälp åt sheriffen. Inte mycket är offentliggjort om säsong tre – ett medvetet drag av skaparen, surrealistregissören David Lynch och hans kollega Mark Frost, men enligt den senares bok »The Secret History of Twin Peaks« från i fjol, ska säsongen ta avstamp i nytt material om Twin Peaks och staden, som plötsligt dyker upp hos FBI.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!