Fransk lättsinnig mentalitet

»Man talar med gäll röst och utsökt ­retorik om – absolut ­ingenting.«

»Om folket inte har bröd kan de väl äta kakor«?

Uttalandet tillskrivs den franska drottningen Marie Antoinette. Oavsett om hon verkligen sa det eller inte, så tycks hon och maken Ludvig XVI, och hela det franska hovet, ha visat en arrogans på gränsen till brottslighet.

En vanlig dag: leka herdinna vid Trianon, sitta hos frisören i åtta timmar för en håruppsättning som var för hög för att rymmas i den kungliga vagnen.

»Hovets dumhet och nonchalans saknar motstycke«, muttrar den engelske diplomaten Arthur Young i sin dagbok 1789. En nonchalans som straffades hårt, som bekant.

Men drottningens lättsinne var inte en följd av bristande karaktär. Den var en produkt av hård disciplin. Att flärd och flört, nöjen, nycker och galanteri var allvarliga saker vid det franska hovet, visar Sabine Melchior-Bonnet i sin bok »Det frivolas historia«. En fin guide till fransk mentalitet genom seklerna.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!