Minnesord

Alicia Lundberg

»Rapport med sport och väder, snart är de här! En blick som får mig att falla, Åh Gud, jag tror jag är kär«.

Gyllene Tider sjöng om hallåorna på SVT med stor inlevelse, ja lidelse. Sannolikt var det Alicia Lundberg som Per Gessle & co drömde om bakom sina blekta och vaxade luggar.

– Tack för i kväll och sov gott, sa Alicia Lundberg i P3. Med en mammas röst, mjuk som en vaggvisa. Hon sjöng när hon pratade. I tv:s barndom tillhörde hon pionjärerna och var, enligt de allra flesta, rutans vackraste ansikte, dock i hård konkurrens med Inger Egler, Anita Lindman, Anders Bauer och alla de andra. Men inte bara det – hon bar också en outgrundlig ironi i sitt sätt att framföra sina påor och avor. Hon gav oss blickar och signaler som väckte slötittare framför tv:n. Alicia fick många soffpotatisar att koka.

Alicia Ivarsdotter Lundberg föddes samma år som Stockholms tunnelbana, 1933, som direktörsdotter Lignell. Hon skulle bli en av Sveriges första och största tv- och radiopersonligheter.

Pappa Ivar och mamma Alice, gav henne en ståndsmässig uppväxt i Bromma. Direkt efter skolan anställdes hon på Enskilda Banken (nuvarande SEB), men hennes ivriga nyfikenhet på det återhämtande Europa utvecklades till resfeber. Den nymornade resebyråbranschen behövde unga och smarta människor. Alicia Lundberg var en sådan och flyttade därför till London, därefter till Paris.

Ingo knockade Floyd den 26 juni 1959 inför 30 000 åskådare på Yankee stadium i New York. Veckan därpå klev Alicia Lundberg in på Radion i Stockholm och skulle snart möta en långt större publik.  Hon gavs en hög lön, ofattbara 16 kronor i timmen. Hon fick presentera historiens första sommarsäsong (i dag: »Sommar i P1«) och året därpå introducera Lennart Hylands premiärsändning av »Hylands hörna«.

Alicia Lundberg var länge en ytterst trogen medarbetare bland hallåorna i radio och tv. När Anita Lindman extraknäckte med Televinken, Inger Egler avancerade till sändningsledningen höll sig Alicia på plats i studion.

Men en dag 1973, kom erbjudandet hon inte kunde motstå: programledare för den svenska uttagningen till Melodifestivalen. Hon gjorde succé, även om det gnälldes över juryns sammansättning. »Sommaren som aldrig säger nej« med gruppen Malta vann en jordskredsseger före bland annat »Ring, ring« med några som hette Abba, Lasse Berghagens »Ding-dong« och Ted Gärdestads »Oh vilken härlig dag«. Senare kom hon också att bli programledare för radioklassiker som »Svensktoppen« och »Stjärnornas musik«

Alicia fick smak på den skrivna journalistiken och sökte in på Poppius Journalistskola – och kom in.

– Alicia kom till skolan vid mogen ålder när hon var klar med sin etermediekarriär. Hon ville lära sig skriva. Jag, som skulle få henne i min klass, blev rätt nervös. Vad hade Poppius att lära ut till denna journalistlegend? minns skolans ordförande Thelma Kimsjö.

– Men mest av allt är Alicia Lundberg för mig ett ansikte i rutan som utstrålade stort förtroende under hela min barndom och tonårstid. Och en röst, som var lika behaglig att lyssna på i sammanträdesrummet som i etern.

Dottern Johanna har ärvt hennes sjungande vackra och distinkta röst. Johanna är vår nuvarande »Fröken ur« och har dessutom gjort åtskilliga inspelningar för företag och myndigheter. Försäkringskassan, Telia, Skatteverket.

Alicia Lundbergs kanske största passion i livet var bergsgorillorna i Rwanda, det krigshärjade landet i Centralafrika. Hon har gjort flera tv-program om dessa gorillor i de dimhöljda bergen, och fler än trettio klättringar upp på Virungabergen, de tidigare utrotningshotade gorillornas hemvist.

Med föreläsningsserien »Möten med bergsgorillor« har hon de senaste åren rest i Sverige och berättat om sina upplevelser tillsammans med bergsgorillorna som hon också skrev en bok om. tv-filmen, som Alicia gjorde med Olle Hallberg och Roland Sjögren, visades 1990 i programmet »Mitt i naturen« på Sveriges Television. Dottern Johanna berättar:

– Hon hade sitt engagemang i gorillorna, men efter det fruktansvärda kriget i Rwanda så vred hon intresset från gorillorna till människorna där, till dem som hade det som mest akut och led svårast, främst barn. Hon fixade sponsring på kläder från H&M och hade kontakt med barnhem.

Alicia Lundberg insjuknade för flera år sedan i lungfibros och somnade in på vårdhemmet på Lidingö. Hon efterlämnar döttrarna Lotta, Johanna och Bella.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera