Åsberg: »Affärer för hundratals miljoner flyttar«

Text:

Varför flyttar Nordea huvudkontoret till Finland?

– Nordeas officiella förklaring är därför att Sverige inte är med i EU:s bankunion. Men de sparar också mycket på att flytta eftersom Sverige har högre avgifter för banker än vad euroländerna har.

Vad betyder det här för Sverige?

– I det korta perspektivet kanske 5-10 miljarder kronor mindre till statskassan på några år. Men ett huvudkontor genererar också jobb för revisorer, advokater, pr-byråer, it-konsulter, hotell, restauranger och taxinäringen. På lite sikt är det säkert affärer för hundratals miljoner, kanske miljarder, som flyttar från landet.

Kan vi förvänta oss att flera banker följer samma väg?

– Nej, Nordea är egentligen en nordisk bank mer än en svensk. De har ungefär 40 procent av kunderna här. De andra bankerna är mycket mer svenska.

Hur påverkar beslutet Nordeas kunder?

– Om banken hamnar i kris så är det Finland, och inte Sverige, som ska stå för notan och täcka upp för till exempel behållningen på inlåningskonton. Finland är betydligt mindre än Sverige. Å andra sidan har de de Europeiska centralbanken (ECB) bakom sig.

Vilka är vinnarna och förlorare på flytten?

– Vinnare är Nordeas aktieägare samt Helsingfors och Finland. Förlorare är Stockholm och Sverige. Ända till den dag Nordea är bankrutt förstås..

Kommer Sverige gå med i EU:s bankunion?

– Det återstår att se men detta aktualiserar frågan om Sverige ska gå med i EU:s bankunion. Tidigare har det rått politisk enighet om att vi ska stå utanför. Men nu blir frågan mer öppen. Regeringen utreder detta och det är möjligt att Nordeas flytt förändrar läget.