Ekonomi

Åsberg: »Affärer för hundratals miljoner flyttar«

Nordeas flyttbeslut aktualiserar frågan om Sverige ska gå med i EU:s bankunion, menar Fokus ekonomiredaktör Jon Åsberg.

Varför flyttar Nordea huvudkontoret till Finland?

– Nordeas officiella förklaring är därför att Sverige inte är med i EU:s bankunion. Men de sparar också mycket på att flytta eftersom Sverige har högre avgifter för banker än vad euroländerna har.

Vad betyder det här för Sverige?

– I det korta perspektivet kanske 5-10 miljarder kronor mindre till statskassan på några år. Men ett huvudkontor genererar också jobb för revisorer, advokater, pr-byråer, it-konsulter, hotell, restauranger och taxinäringen. På lite sikt är det säkert affärer för hundratals miljoner, kanske miljarder, som flyttar från landet.

Kan vi förvänta oss att flera banker följer samma väg?

– Nej, Nordea är egentligen en nordisk bank mer än en svensk. De har ungefär 40 procent av kunderna här. De andra bankerna är mycket mer svenska.

Hur påverkar beslutet Nordeas kunder?

– Om banken hamnar i kris så är det Finland, och inte Sverige, som ska stå för notan och täcka upp för till exempel behållningen på inlåningskonton. Finland är betydligt mindre än Sverige. Å andra sidan har de de Europeiska centralbanken (ECB) bakom sig.

Vilka är vinnarna och förlorare på flytten?

– Vinnare är Nordeas aktieägare samt Helsingfors och Finland. Förlorare är Stockholm och Sverige. Ända till den dag Nordea är bankrutt förstås..

Kommer Sverige gå med i EU:s bankunion?

– Det återstår att se men detta aktualiserar frågan om Sverige ska gå med i EU:s bankunion. Tidigare har det rått politisk enighet om att vi ska stå utanför. Men nu blir frågan mer öppen. Regeringen utreder detta och det är möjligt att Nordeas flytt förändrar läget.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera