Domstol kör över polis – kortar NMR:s demonstration

Text:

Bild: Ulf Palm/TT

Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Göteborg den 30 december ändras av Förvaltningsrätten. Den nya vägen flyttas bort från bokmässan och avslutas innan den når kvarteret närmast synagogan.

I början av september beslutade polisen att demonstrationen var tillåten. I SVT förklarade lagmannen Anders Hagsgård att förvaltningsrätten vägt in andra omständigheter.

– Vi väger in en rad olika omständigheter, dels att det är Bokmässan med många besökare, dels att det firas Jom Kippur i synagogan. Det är väldigt många människor som uppbehåller sig i centrala Göteborg den här dagen, inte minst med förväntade motdemonstrationer. De faktorerna sammanvägda gör att vi med hänsyn till ordning och säkerhet tar det här beslutet, säger Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten, till SVT.

Huruvida det blir någon förändring i lagen återstår att se. Förra veckan bjöd regeringen in de övriga riksdagspartierna, utom Sverigedemokraterna, för att prata om hur antidemokratiska strömningar ska motverkas.