Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Analys / Utrikes

Ferguson: Trump är republikan – till namnet

Trumps flirtande med demokraterna har sina förklaringar.

Donald Trumps svängning mot demokraterna, efter uppgörelsen med Chuck Schumer och Nancy Pelosi, är temat i historikern Niall Fergusons senaste kolumn.

Vid första anblick kan det verka som ett politiskt självmord men republikanerna kan, trots majoritet i båda husen, inte visa upp några imponerande resultat och valet till representanthuset nästa år närmar sig.

»Om demokraterna vinner tillbaka representanthuset har Trump all anledning att flirta med Chuck och Nancy«, skriver Fergusson.

Läs mer: Peggy Noonan: Kursomläggningen en händelse av rang

Han menar att en uppgörelse med demokraterna ger Trump möjlighet att minska risken för att ställas inför riksrätt och ökar möjligheten att baxa igenom en stor infrastrukturreform när kritiken kommer. Samarbetet med demokraterna stödjs även av hans väljare.

»Tidigare presidenter har ändrat partitillhörighet under sittande mandatperiod. John Quincy Adams blev en Whig efter att han valdes 1824. (…) Och Abraham Lincoln kandiderade 1864 inte som republikan, utan som ledare för National Union Party.«

Med en anspelning på förkortningen Rino - Republican in name only - som brukar användas för New Yorkrepublikaner, som i själva verket har mer gemensamt med demokrater spekulerar Ferguson:

»Kan Trump kandidera för omval år 2020 som en Rino? Det verkar galet. Men det gjorde även 2016.«

Niall Ferguson är brittisk historiker och professor i historia på Harvard, samt permanent gästföreläsare vid Jesus College i Oxford och Hoover-institutet vid Stanford.

Läs mer i ämnet

Niall Ferguson: Republikanerna räknar med självskadebeteende hos demokraterna (betallänk)

Peggy Noonan: Kursomläggningen en händelse av rang

New York Times: Trump gillar att jobba med demokraterna

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera