Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Extra / Läsarresor

Intervju med Johan Hakelius om läsarresan till England

Hallå där Johan Hakelius, vad är det som händer?

– Fokus anordnar en resa till England i april, som jag har förmånen att leda. Vi ska besöka spännande platser – lantgods, universitet, städer – och tala om de personligheter som funnit där och satt sin prägel på ställena.

Vad är höjdpunkten på resan?

– Jag tror att det kommer att variera, beroende på vad man är mest intresserad av. Churchillfantaster brukar älska Chartwell, Jane Austinfans kommer att bli knäsvaga i Bath och de som aldrig kunnat frigöra sig från Waughs »En förlorad värld« vandrar alltid på det gamla Oxfords gator med en särskild känsla av andakt.

Kan du ge en förhandsvisning av vad vi ska få uppleva?

– Det är ett digert och mångskiftande program. Till exempel Vita Sackville-Wests hem och trädgård Sissinghurst, prinsregentens indiska lustslott i Brighton, flera av National Trusts fina lantgods, inklusive Mottisfont Abbey, som har fantastiska väggmålningar av Rex Whistler, en i kretsen av det glada tjugotalets »The Bright Young Things« och det jättelika Blenheim Palace utanför Oxford, som räddades genom äktenskap med Consulelo, dotter i den amerikanska miljardärsfamiljen Vanderbildt

Vad är det med Storbritannien egentligen som fascinerar så mycket?

– Två saker ur mängden: Deras kulturhistoria. Inga har kommit så nära det perfekta livet som britterna under lantgodsens storhetstid. Deras populärkultur. Kanske främst musik, men också alla de popkulturer som vuxit ur den: mods, punkare, skinheads, sloane rangers, new romantics, rude boys … listan är utan slut.

Vad i det brittiska samhället hade du velat se i Sverige och vice versa?

– Vi skulle främst behöva den frejdigare och frimodigare debatt som finns i Storbritannien. De skulle möjligen ha nytta av våra VVS-lösningar.

***

Klicka på bilden för att anmäla dig. Trevlig resa!

LASARRESA
Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera